Minilex - Lakipuhelin

Hovioikeuden menettely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asia voidaan ratkaista hovioikeudessa joko kirjallisessa menettelyssä tai suullisessa pääkäsittelyssä. Kirjallisessa menettelyssä hovioikeus ratkaisee tapauksen kirjallisen oikeudenkäyntiaineiston perusteella. Kirjallisella oikeudenkäyntiaineistolla tarkoitetaan käräjäoikeuden ratkaisua, valitusta, vastausta ja muuta hovioikeudessa kertynyttä aineistoa. Hovioikeuden esittelijä toimittaa asian ratkaiseville tuomareille oikeudenkäyntiaineiston sekä oman ratkaisuehdotuksensa ja mahdollisen muistionsa. Tuomarit kokoontuvat esittelyyn, jossa esittelijä selostaa asian suullisesti, tuomarit keskustelevat ratkaisusta ja ilmoittavat oman mielipiteensä. Jos tuomarit eivät ole ratkaisusta yksimielisiä, asiasta äänestetään.

Hovioikeudessa voidaan järjestää myös suullinen pääkäsittely. Pääkäsittelyä edeltää valmisteluvaihe, jolloin hovioikeus ottaa vastaan kirjallisia vastauksia. Pääkäsittely noudattaa samaa kaavaa kuin käräjäoikeudessakin. Aluksi hovioikeus esittelee lyhyesti käräjäoikeuden ratkaisun sekä kirjalliset valmisteluvaiheen vastaukset. Tämän jälkeen kaikki asianosaiset saavat lausua asiasta sekä esittää perustelunsa. Alkupuheenvuorojen jälkeen siirrytään todisteluun. Ensin käydään läpi kirjalliset todisteet, jonka jälkeen tuomioistuin voi ottaa vastaan suullisen todistelun eli todistajien lausunnot. Todistelun jälkeen kaikki asianosaiset pitävät loppupuheenvuoron, jossa otetaan kantaa todisteluun ja sen arviointiin sekä siihen, tulisiko käräjäoikeuden ratkaisua muuttaa ja miten. Loppupuheenvuorojen jälkeen hovioikeus asettaa päivämäärän, jolloin ratkaisu annetaan. Ratkaisu lähetetään asianosaisille kirjallisesti.

Pääsääntöisesti hovioikeuden menettely on kirjallista. Pääkäsittely on kuitenkin järjestettävä, jos riita-asiassa asianosainen tai rikosasiassa asianomistaja tai vastaaja sitä vaatii. Suullista pääkäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse järjestää, jos suullista todistelua ei ole tarpeen vastaanottaa sen vuoksi, että näytön arvioinnin oikeellisuudesta ei voi jäädä varteenotettavaa epäilystä, ja pääkäsittelyn toimittaminen olisi muutoinkin selvästi tarpeetonta ottaen huomioon erityisesti asian laatu ja sen merkitys asianosaisille. Hovioikeus voi myös omasta aloitteestaan toimittaa pääkäsittelyn katsoessaan sen tarpeelliseksi. Pääkäsittely voidaan siis järjestää myös ilman asiaosaisen nimenomaista vaatimusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]