Minilex - Lakipuhelin

Ennakkopäätösvalitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tavallisesti muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan valittamalla hovioikeuteen. Hovioikeuden ratkaisuun haetaan puolestaan muutosta valittamalla korkeimpaan oikeuteen. Ennakkopäätösvalituksella sen sijaan voidaan käräjäoikeuden ratkaisuun hakea muutosta hovioikeusaste ohittaen suoraan korkeimmalta oikeudelta. Ennakkopäätösvalitus on mahdollinen sekä hakemus-, riita- että rikosasioissa. Ennakkopäätösvalitus on poikkeuksellinen muutoksenhakukeino ja korkein oikeus voi myöntää valitusluvan tällaisessa asiassa vain ennakkopäätösperusteella.

Valituslupa ja vastapuolen suostumus

Muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun saadaan hakea hovioikeuden asemasta korkeimmalta oikeudelta, jos korkein oikeus myöntää valitusluvan. Korkein oikeus voi myöntää luvan ennakkopäätösvalitukseen vain, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ennakkopäätösvalituksen ennakkopäätösperuste on tältä osin saman sisältöinen kuin haettaessa muutosta hovioikeuden ratkaisuun. Valitusluvan myöntäminen riippuu kuitenkin tapauskohtaisesta harkinnasta. Jos valituslupaa ei myönnetä, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Ennakkopäätösvalitus ei ole sallittu, jos muutoksenhakijan vastapuoli ei ole antanut siihen suostumustaan joko kirjallisesti tai suullisesti käräjäoikeudessa. Suullinen suostumus on mahdollista antaa esimerkiksi käräjäoikeuden ratkaisun julistamisen yhteydessä tai käräjäoikeuden kansliassa. Suostumus saadaan peruuttaa ilmoittamalla peruutuksesta käräjäoikeudelle tyytymättömyyden ilmoittamiselle säädetyn määräajan kuluessa eli viimeistään seitsemäntenä päivänä siitä lukien, jona käräjäoikeuden ratkaisu annettiin tai julistettiin. Suostumusta ei tarvita erikseen tilanteessa, jossa molemmat asianosaiset ilmoittavat hakevansa muutosta ennakkopäätösvalituksella.

Muutoksenhakukeinon piirteet

Korkein oikeus on ratkaisuissaan todennut, että esimerkiksi rikosasiassa, jossa on useita vastaajia, joita kutakin voi koskea useampi eri syytekohta, arvioidaan jokaisen osalta henkilökohtaisesti heidän muutoksenhakukeinonsa. Muutoksenhakujärjestelmän selvyyden säilyttämisen takia muutoksenhakija ei voi täysin itse valita, miltä osin hän päättää hakea muutosta korkeimmalta oikeudelta ennakkopäätösvalituksella, ja miltä osin normaalia väylää hovioikeudelta. Sama asia ei näin ollen voi olla samanaikaisesti ratkaistavana eri tuomioistuimissa. Ennakkopäätösvalitusta koskevan järjestelmän keskeisiin piirteisiin kuuluu korkeimman oikeuden mukaan siis se, että muutoksenhakija kantaa riskin siitä, että korkein oikeus ei myönnä valituslupaa ennakkopäätösvalitukseen, jolloin valitus hovioikeuteen muutoksenhakukeinona jää käyttämättä.

Muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun ei voi hakea myöskään niin, että joistain syytekohdista tai itsenäisistä vaatimuksista valitettaisiin hovioikeuteen, ja toisista saman asian syytekohdista tai vaatimuksista valitettaisiin ennakkopäätösvalituksella korkeimpaan oikeuteen. Tämä johtuu siitä, ettei saman asian hajottaminen kahteen eri muutoksenhakuasteeseen olisi tarkoituksenmukaista. Sen sijaan, jos esimerkiksi saman laajan rikosasian eri vastaajat valittavat toisilleen täysin riippumattomista asiakohdista toinen hovioikeuteen ja toinen ennakkopäätösvalituksella korkeimpaan oikeuteen, saattaisi olla mahdollista, että samaa asiaa koskevat valitukset eriytyisivät poikkeuksellisesti eri muutoksenhakuasteisiin. Tällaista asian itsenäisyyttä tulisi arvioida sekä asia- että asianosaiskohtaisesti.

Ilmoittaminen käräjäoikeudelle

Muutoksenhakijan, joka tahtoo hakea muutosta ennakkopäätösvalituksella, on ilmoitettava siitä ilmoittaessaan tyytymättömyyttä ratkaisuun ja samalla esitettävä vastapuolen suostumus. Jos suostumusta ei ole annettu tai se on laillisesti peruutettu, hyväksytään tyytymättömyyden ilmoitus hovioikeuteen tehtävää valitusta koskevaksi tyytymättömyyden ilmoitukseksi. Muutoksenhakija itse päättää ilmoittaessaan tyytymättömyyttä käräjäoikeuden tuomioon sen, kumman muutoksenhakuväylän kautta hän haluaa asiassa edetä. Määräaika ennakkopäätösvalitusta varten on 30 päivää siitä päivästä, jona käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Korkeimmalle oikeudelle osoitettu muutoksenhakukirjelmä, johon sisältyy valituslupahakemus, on toimitettava käräjäoikeuden kansliaan. 

Lopuksi

Ennakkopäätösvalitus on näin ollen poikkeuksellinen muutoksenhakukeino, joka edellyttää vastapuolen suostumusta. Jotta käräjäoikeuden ratkaisu tulisi hovioikeusasteen ohittaen korkeimman oikeuden käsittelyyn, tulee korkeimman oikeuden myöntää asiassa valituslupa. Valitusluvan korkein oikeus voi myöntää vain ennakkopäätösperusteella. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa tai oikeuskäytännön yhtenäisyyden vuoksi on tärkeää saattaa asia korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Ennakkopäätösvalituksen keskeisiin piirteisiin muutoksenhakukeinona kuuluu muun muassa muutoksenhakijan kantama riski siitä, että korkein oikeus ei myönnä ennakkopäätösvalitukselle valituslupaa, tai että se ratkaisee asian muutoksenhakijan vahingoksi, jolloin hovioikeus muutoksenhakuasteena jää käyttämättä. Mikäli asianosainen haluaa tehdä ennakkopäätösvalituksen korkeimmalle oikeudelle, tulee hänen ilmoittaa asiasta samassa yhteydessä, kun hän ilmoittaa tyytymättömyyttä käräjäoikeuden tuomioon.

Joissain tilanteissa voi olla tarkoituksenmukaista oikeustilan epävarmuuden takia ratkaista tietty laintulkintaongelma mahdollisimman joutuisasti. On myös mahdollista, että asianosaiset tiedostavat jo käräjäoikeusvaiheessa, että asia tullaan viemään korkeimpaan oikeuteen asti, jolloin sekä oikeudenkäynnin taloudellisuuden että asianosaisten edun kannalta ennakkopäätösvalitus on järkevä muutoksenhakukeino.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Asianosaisten olisi hyvä jo ennen käräjäoikeuden käsittelyä olla tietoisia ennakkopäätösvalituksesta mahdollisena muutoksenhakukeinona. Tällöin asianosaiset voivat myös varautua antamaan suostumuksensa vastapuolen ennakkopäätösvalitukselle.

Varoitukset

  • Ennakkopäätösvalituksen tekemistä korkeimpaan oikeuteen on syytä harkita perusteellisesti, sillä riski muutoksenhaun epäonnistumisesta on muutoksenhakijalla.
  • Laajemmissa asioissa, joissa on useita asianosaisia, on tärkeää huomioida myös muut samaan asiaan muutosta hakevat asianosaiset harkittaessa ennakkopäätösvalituksen tekemistä korkeimpaan oikeuteen. Mikäli eri muutoksenhakuasteisiin viedyt valitukset eivät koske toisistaan täysin riippumattomia asiakohtia, on korkeimpaan oikeuteen valittaneen kannettava riski siitä, että korkein oikeus ei myönnä valituslupaa, jolloin valitus hovioikeuteen muutoksenhakuasteena ei ole tämän jälkeen enää mahdollinen.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]