Minilex - Lakipuhelin

Milloin hovioikeudessa on toimitettava pääkäsittely?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hovioikeus voi ratkaista valituksen joko kirjallisessa menettelyssä tai suullisessa pääkäsittelyssä. Hovioikeuden pääkäsittelyssä kuullaan asianosaisia, todistajia ja asiantuntijoita sekä vastaanotetaan muuta selvitystä. Hovioikeuden pääkäsittely voidaan lisäksi rajoittaa koskemaan vain osaa valituksen kohteena olevasta asiasta.

Hovioikeuden on toimitettava pääkäsittely, jos riita-asiassa asianosainen tai rikosasiassa asianomistaja eli rikoksen uhri tai vastaaja eli syytetty sitä vaatii. Pääkäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa, jos asiassa ei tarvitse ottaa vastaan suullista todistelua sen vuoksi, että näytän arvioinnin oikeellisuudesta ei voi jäädä varteenotettavaa epäilystä, ja pääkäsittelyn toimittaminen on muutoinkin selvästi tarpeetonta huomioon ottaen erityisesti asian laatu ja merkitys asianosaiselle. Hovioikeuden on järjestettävä suullinen pääkäsittely myös silloin, kun virallinen syyttäjä pyytää sitä ja asiassa on otettava vastaan suullista todistelua. Lisäksi hovioikeus voi toimittaa suullisen pääkäsittelyn aina silloin, kun se katsoo pääkäsittelyn olevan tarpeellinen.

Eri asianosaisilla on yhtäläinen oikeus vaatia pääkäsittelyä eli sitä voi siis vaatia sekä muutoksenhakija että hänen vastapuolensa. Jos on epäselvää, onko asianosainen vaatinut pääkäsittelyn toimittamista, tulee hovioikeuden tiedustella tätä häneltä.

Asianosaisen on ilmoitettava pyynnössään yksilöity syy siihen, miksi suullinen pääkäsittely tulisi järjestää. Lisäksi hänen on ilmoitettava käsityksensä siitä, onko pääkäsittelyssä kuultava asianosaisia henkilökohtaisesti sekä keiden todistajien kuuleminen on tarpeellista. Pääkäsittelyn toimittamista koskeva pyyntö tulee ensisijaisesti tehdä valituskirjelmässä, mutta laissa ei kuitenkaan ole takarajaa pyynnön tekemiselle, joten se on tehtävissä siihen saakka, kunnes asia on hovioikeudessa ratkaistu.

Pääkäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse järjestää silloin, kun suullista todistelua ei ole tarpeen ottaa vastaan sen vuoksi, että näytön arvioinnin oikeellisuudesta ei jää varteenotettavaa epäilystä. Lisäksi edellytetään, että pääkäsittelyn toimittaminen on muutoinkin tarpeetonta ottaen huomioon asian laatu ja merkitys asianosaiselle. Asian laatu ei edellytä pääkäsittelyn toimittamista esimerkiksi silloin, kun valitus on selvästi perusteeton, valituksen kohteena olevasta asiasta ei ole enää riitaisuutta, intressi on vähäinen taikka kysymys on vähäisestä rikosasiasta. Toisaalta, vaikka asian laatu ei edellytä pääkäsittelyn toimittamista, voi asialla olla asianosaiselle suuri merkitys, jolloin pääkäsittely on toimitettava.

Jos hovioikeudessa järjestetään suullinen pääkäsittely, on käsittelyn kulku pitkälti samanlainen kuin käräjäoikeudessakin. Hovioikeus ei kuitenkaan yleensä julista tuomiota käsittelyn päätteeksi, vaan se annetaan tyypillisesti hovioikeuden ilmoittamana ajankohtana, joka on yleensä 30 päivän kuluessa aisan käsittelystä. Tämän jälkeen tuomiosta lähetetään molemmille osapuolille kirjallinen kappale.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]