» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta hovioikeudelta valittamalla. Muutoksenhakijan tulee ilmoittaa tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun seitsemän päivän kuluessa siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin. Määräaika itse valituksen tekemiseen on 30 päivää siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu julistettiin tai annettiin.
Vastavalituksella tarkoitetaan valittajan vastapuolen tekemää valitusta. Vastavalituksen tekemiseksi ei ole tarvinnut ilmoittaa tyytymättömyyttään, vaan vastapuoli voi valittaa asiasta, jos toinen osapuoli on valittanut. Määräaika vastavalituksen tekemiseen on kaksi viikkoa valittajalle asetetun määräajan päättymisestä, eli 44 päivää siitä, kun käräjäoikeuden tuomio julistettiin tai annettiin. Vastavalitus raukeaa, jos alkuperäinen valitus peruutetaan, raukeaa tai jätetään tutkimatta. Vastavalituksen tarkoituksena on se, että toinen osapuoli voi valittaa tyytymättömyyttä ilmoittamatta, jos toinen osapuoli on valittanut asiasta eikä vastapuolen tarvitse valittaa ns. varmuuden vuoksi. Muuten vastavalituksen osalta noudatetaan, mitä valituksesta säädetään. Tämä koskee siis myös jatkokäsittelylupaa ja muita valittamista koskevia säännöksiä.
Valitettaessa käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen tarvitaan jatkokäsittelylupa. Jatkokäsittelylupaa ei kuitenkaan tarvita rikosasiassa, jossa vastaaja on tuomittu ankarampaan rangaistukseen kuin kahdeksan kuukautta vankeutta ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai vastaajalle tuomittua rangaistusta. Jatkokäsittelylupa on myönnettävä, jos ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta tai oikeellisuutta ei voida arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä. Lisäksi jatkokäsittelylupa tulee myöntää, jos lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa on tärkeää myöntää asiassa jatkokäsittelylupa tai jos luvan myöntämiseen on muu painava syy.
Valituskirjelmässä on mainittava peruste jatkokäsittelyluvan myöntämiselle sekä syyt, joiden nojalla valittaja katsoo perusteen olevan olemassa. Yleensä hovioikeus myöntää vastavalittajalle jatkokäsittelyluvan, jos lupa on myönnetty valittajalle. Jos valittajalle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa, myös vastavalitus raukeaa. Vastapuoli ei siis voi saada vastavalitusta hovioikeuden käsiteltäväksi, jos alkuperäinen valitus ei saa jatkokäsittelylupaa.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa