Minilex - Lakipuhelin

Menetetyn määräajan palautus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Menetetyn määräajan palautus on ylimääräinen muutoksenhakukeino. Menetetyn määräajan palautuksessa on kyse siitä, että asianosaisella on ollut määräaika, jonka aikana hänen olisi tullut toimia, mutta hän ei ole siihen kyennyt laillisen esteen vuoksi. Menetetyn määräajan palautus eroaa muista ylimääräisistä muutoksenhakukeinoista siten, että siinä tuomioistuimen antamaan ratkaisuun ei suoraan haeta muutosta, tai vaihtoehtoisesti sen purkua, vaan siinä on kyse oikeudenkäyntiin liittyvän määräajan palauttamisesta asianosaisen kirjallisesta hakemuksesta. Tuomioistuimen on näin ollen mahdollista palauttaa asianosaisen jo menettämä määräaika, jotta asianosainen voi ryhtyä haluamiinsa toimenpiteisiin alkuperäisen määräajan umpeutumisesta huolimatta.

Laillinen este

Menetetyn määräajan palauttaminen on mahdollista, jos asianosainen ei laillisen esteen vuoksi ole voinut määräajassa ilmoittaa tyytymättömyyttään tai hakea muutosta taikka takaisinsaantia, tai vaihtoehtoisesti ryhtyä muuhun toimeen oikeudenkäynnissä. Lisäksi menetetty määräaika voidaan palauttaa, jos asianosainen muutoin esittää anomuksensa tueksi erittäin painavia syitä.

Laillisena esteenä pidetään lain mukaan esimerkiksi sairautta tai yleisen liikenteen keskeytymistä. Muun painavan syyn tulee olla lähtökohtaisesti rinnastettavissa lailliseen esteeseen. Tuomioistuin arvioi viime kädessä sen, minkä voidaan katsoa olevan sellainen hyväksyttävä syy, jolla menetetty määräaika voidaan palauttaa.

Kirjallinen hakemus

Menetetyn määräajan palauttamista on haettava kirjallisesti 30 päivän kuluessa laillisen esteen lakkaamisesta ja viimeistään vuoden kuluessa siitä päivästä, jona määräaika päättyi. Hakemuksessa on ilmoitettava vaatimuksen perusteet sekä ne todisteet, joihin vaatimus nojautuu. Hakemus tehdään hovioikeudelle, jos hakemus koskee määräajan palauttamista toimenpiteen tekemiseksi käräjäoikeudessa tai muutoksen hakemiseksi sen ratkaisuun. Muussa tapauksessa hakemus tehdään korkeimmalle oikeudelle.

Jos käräjäoikeuden ratkaisusta sen sijaan haetaan muutosta suoraan korkeimmalta oikeudelta ennakkopäätösvalituksella, tehdään hakemus menetetyn määräajan palauttamisesta korkeimmalle oikeudelle.

Lopuksi

Menetetyn määräajan palautus on yksi ylimääräisistä muutoksenhakukeinoista. Asianosaisella on mahdollisuus menetetyn määräajan palauttamiseen silloin, jos hänellä on ollut jokin laillinen este, jonka seurauksena hän ei ole kyennyt noudattamaan alkuperäistä määräaikaa oikeudenkäynnissä. Menetetty määräaika voidaan palauttaa myös muuhun painavaan syyhyn vedoten esimerkiksi silloin, jos määräajan noudattamattomuus on johtunut viranomaisen tekemästä virheestä. Tuomioistuimella on harkintavaltaa sen suhteen, minkälaisen syyn se hyväksyy menetetyn määräajan palauttamiselle. Tuomioistuimet suhtautuvat kuitenkin ankarasti asianosaisen, tai tämän asiamiehen, laiminlyönteihin, eivätkä ne myönnä menetetyn määräajan palauttamista esimerkiksi unohduksen vuoksi.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Lakimiehiltämme voi pyytää neuvoa menetetyn määräajan palauttamista koskevissa kysymyksissä. 
  • Lakimies voi auttaa esimerkiksi menetetyn määräajan palauttamista koskevan kirjallisen hakemuksen laatimisessa.

Varoitukset

  • Haettaessa menetetyn määräajan palauttamista, kuten muussakin muutoksenhaussa, on erittäin tärkeää huomioida sille asetetut määräajat.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]