Minilex - Lakipuhelin

Vastavalitus hovioikeuteen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Vastavalitusoikeus tarkoittaa, että asianosaisella on oikeus hakea muutosta alioikeuden ratkaisuun vielä varsinaisen muutoksenhakuajan jälkeenkin, mikäli vastapuoli on hakenut siihen muutosta. Vastavalituksen hovioikeuteen voi siis tehdä, mikäli asianosaisen vastapuoli on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä. Mikäli vastapuoli ei aja valitustaan perille tai hän peruuttaa sen, ei myöskään vastavalitusta tavallisesti tutkita. Vastavalituksen tutkiminen on näin ollen riippuvainen alkuperäisen valituksen ajamisesta.

Vastavalituksen tarkoituksena on turvata asianosaista sellaisessa tilanteessa, jossa vastapuoli päinvastaisista vakuutteluista huolimatta valittaakin käräjäoikeuden ratkaisusta viime hetkellä, eikä asianosainen ehdi enää tekemään omaa muutoksenhakemustaan. Vastavalitusoikeus merkitsee myös sitä, että tuomioistuin ei ole sidottu vain alkuperäisen valitukseen tehneen vaatimuksiin vaan voi ottaa huomioon molempien asianosaisten vaatimukset.

Vastavalituksen tekeminen ei edellytä tyytymättömyyden ilmoitusta. Vastavalitus tulee tehdä kahden viikon kuluessa alkuperäiselle valittajalle asetetun valitusmääräajan päättymisestä. Vastavalituksen tulee koskea tuomion lopputulosta ja vastavalittajalla tulee olla ollut oikeus myös alkuperäiseen valitukseen, mutta hän on tyytynyt siihen sillä edellytyksellä että vastapuolikin on. Vastavalituksessa voidaan puuttua muuhunkin kuin varsinaisessa valituksessa olevaan kohtaan. Näin ollen vastavalituksella voi valittaa esimerkiksi, eri syytekohdasta kuin alkuperäinen valitus.

Vastavalitus raukeaa, mikäli alkuperäinen valitus peruutetaan, se raukeaa tai jätetään tutkimatta taikka valittajalle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa.

 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa