Minilex - Lakipuhelin

Hovioikeuden suullinen käsittely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hovioikeudessa asiat käsitellään pääsääntöisesti kirjallisessa menettelyssä. Hovioikeuden on kuitenkin järjestettävä suullinen pääkäsittely, jos riita-asiassa asianosainen tai rikosasiassa vastaaja tai asianomistaja sitä vaatii. Pääkäsittelyä ei kuitenkaan tarvitse toimittaa, jos asiassa ei tarvitse ottaa vastaan suullista todistelua sen vuoksi, että näytön arvioinnin oikeellisuudesta ei voi jäädä varteenotettavaa epäilystä. Lisäksi pääkäsittelyn toimittaminen tulee olla muutoinkin selvästi tarpeetonta ottaen huomioon erityisesti asian laatu sekä merkitys asianosaisille. Hovioikeus voi myös omasta aloitteestaan toimittaa suullisen pääkäsittelyn, jos se katsoo sen tarpeelliseksi.

Pääkäsittely on hovioikeudessa pitkälti samanlainen kuin käräjäoikeudessa. Ensin hovioikeus selostaa käräjäoikeuden ratkaisun sekä valmistelussa esiin tulleet seikat sekä tiedustelee asianosaisilta, vastaavatko valmistelussa esiin tulleet vaatimukset edelleen heidän kantaansa asiassa. Tämän jälkeen asianosaiset saavat perustella kantansa sekä lausua vastapuolen perusteluista. Todisteista käsitellään ensimmäisenä kirjalliset todisteet, jonka jälkeen hovioikeus ottaa vastaan mahdollisen suullisen todistelun eli henkilötodistajien lausunnot. Lopuksi asianosaiset pitävät loppupuheenvuorot, joissa arvioidaan todisteita sekä otetaan kantaa siihen, mihin lopputulokseen asiassa tulisi päätyä. Hovioikeus kertoo lopuksi päivämäärän, jolloin ratkaisu annetaan. Ratkaisu lähetetään asianosaisille kirjallisesti.

Hovioikeudessa voidaan järjestää suullinen valmisteluistunto. Toisin kuin käräjäoikeudessa, hovioikeus voi ratkaista asian kirjallisessa menettelyssä, vaikka siinä olisi pidetty suullinen valmisteluistunto. Valmistelussa ei kuitenkaan voida ottaa vastaan esimerkiksi henkilötodistelua, vaan sitä varten on aina toimitettava pääkäsittely.

Jos asia ratkaistaan suullisessa käsittelyssä, hovioikeus ei ota viran puolesta huomioon aikaisempaa oikeudenkäyntiaineistoa, vaan asianosaisten on suullisesti vedottava kaikkiin haluamiinsa perusteisiin ja todisteisiin. Tätä kutsutaan suullisuusperiaatteeksi. Poikkeuksellisesti hovioikeus kuitenkin ottaa aiemman oikeudenkäyntiaineiston huomioon silloin, jos asia ratkaistaan valittajan vastapuolen poissaolosta huolimatta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]