Minilex - Lakipuhelin

Valituskirjelmän sisältö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valituskirjelmän sisältö vastaa pitkälti haastehakemusta ja se osoitetaan asiassa toimivaltaiselle hovioikeudelle. Valituskirjelmässä on mainittava käräjäoikeuden ratkaisu, johon muutosta haetaan sekä miltä kohdin kyseiseen käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta ja mitä muutoksia käräjäoikeuden ratkaisuun vaaditaan tehtäviksi. Lisäksi tulee mainita muutosvaatimusten perusteet ja todisteen, joihin valittaja haluaa nojautua sekä mitä todisteilla halutaan näyttää toteen. Valituskirjelmässä on tärkeää, että valittaja täsmentää, miltä osin käräjäoikeuden perustelut ovat virheelliset ja millä perusteilla niihin vaaditaan muutosta. 

Kun asianosainen on muutoksenhakuprosessin alussa ilmoittanut tyytymättömyyttään käräjäoikeuden tuomioon puhevaltansa menettämisen uhalla, antaa käräjäoikeus hänelle valitusosoituksen, josta ilmenee myös tarkemmat muutoksenhakuohjeet, joiden mukaisesti muutoksenhakija muun muassa laatii valituskirjelmän ja toimittaa sen käräjäoikeuteen. Valitusosoituksessa on mainittava muun muassa asiassa toimivaltainen muutoksenhakutuomioistuin sekä valitusajan päättymispäivä. Siinä on lisäksi selostettava säännökset valituksen perilleajamisesta, jatkokäsittelyluvasta ja lupaperusteista sekä valituskirjelmän sisällöstä ja liitteistä. Käräjäoikeuden tulee näin ollen myös omalta osaltaan ohjata asianosaisia muutoksenhaussa.

Valittajan tulee ilmoittaa valituskirjelmässään yksilöity syy, jos hän haluaa, että hovioikeudessa toimitetaan pääkäsittely. Valittajan tulee ilmoittaa, onko hänen mielestään pääkäsittelyssä kuultava asianosaisia henkilökohtaisesti, ja keiden todistajien, asiantuntijoiden ja muiden todistelutarkoituksessa kuultavien henkilöiden kuuleminen on tarpeellista.

Lisäksi valituskirjelmässä tulee ilmoittaa asianosaisten nimet sekä heidän lailliset edustajansa, asiamiehensä tai avustajansa yhteystiedot sekä se postiosoite ja muu osoite, johon asiaa koskevat kehotukset, kutsut ja ilmoitukset voidaan lähettää. Valittajan on allekirjoitettava valituskirjelmä tai, jos hän ei ole sitä laatinut, sen laatijan tulee allekirjoittaa valituskirjelmä. 

Kirjelmään tulee liittää asiakirjat, joihin valittaja vetoaa ja joita ei ole esitetty käräjäoikeudessa, sekä jäljennös kirjelmästä ja siihen liitetyistä asiakirjoista. Valittaja ei saa hovioikeudessa kuitenkaan riita-asiassa vedota muihin seikkoihin tai todisteisiin kuin niihin, jotka on esitetty käräjäoikeudessa, ellei hän sitten saata todennäköiseksi, ettei hän ole voinut vedota seikkaan tai todisteeseen käräjäoikeudessa, tai että hänellä on ollut pätevä syy olla tekemättä niin.

Käräjäoikeuteen toimitettavan valituskirjelmän tulee olla edellä esitetysti hyvin perusteltu, jotta sillä olisi mahdollisuudet päästä hovioikeuden tutkittavaksi ja ratkaistavaksi. Valituskirjelmä tulee toimittaa hovioikeudelle osoitettuna käräjäoikeuden kansliaan 30 päivän kuluessa käräjäoikeuden ratkaisun antamisesta, tai julistamisesta. Mikäli valitusta ei jätetä käräjäoikeuteen määräajan puitteissa, jätetään se tutkimatta. Käräjäoikeudelta voi kuitenkin alkuperäisen valitusajan kuluessa hakea uuden määräajan asettamista, mikäli muutoksenhakijalle on ilmaantunut jokin laillinen este, tai muu hyväksyttävä syy, jonka vuoksi hän ei kykene toimittamaan valituskirjelmää käräjäoikeuteen säädetyn alkuperäisen määräajan puitteissa. Jos käräjäoikeuden kansliaan toimitettava valituskirjelmä on saapunut määräajassa kuitenkin erehdyksessä hovioikeuteen, ei valitusta tämän vuoksi jätetä tutkimatta. Kirjelmä on hovioikeudesta viipymättä lähetettävä käräjäoikeuden kansliaan.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Lakimiehemme vastaavat mielellään valituskirjelmän laatimista koskeviin kysymyksiin.

- Valituskirjelmän sisältöön on tärkeää panostaa, sillä se ohjaa muutoksenhakua merkittävästi, erityisesti asian valmisteluvaiheessa.

Varoitukset

- Valituskirjelmän toimittamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota sille säädettyyn määräaikaan, jonka umpeuduttua valituksen tekeminen ei enää lähtökohtaisesti ole mahdollista. Hyväksyttävä syy uuden määräajan asettamiselle ei ole esimerkiksi asianosaisen, tai tämän asiamiehen, unohdus.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]