Minilex - Lakipuhelin

Vastavalitus käräjäoikeuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käräjäoikeuden antamasta asian lopullisesta ratkaisusta voi valittaa hovioikeuteen ellei valittamista ole erikseen kielletty. Vastavalituksella tarkoitetaan sitä, että ensiksi ratkaisusta valittaneen vastapuoli tekee käräjäoikeudelle oman valituksensa saatuaan tiedon vastapuolen valituksesta.

Käräjäoikeuden ratkaisusta tehty valitus annetaan tiedoksi valittajan vastapuolelle. Halutessaan tehdä ratkaisusta oman valituksensa valittaneen vastapuoli voi laatia vastavalituksen, jonka toimittamisen määräaika on kaksi viikkoa siitä, kun ensin valittaneelle annettu valitusaika päättyi. Ensin valittaneella on käräjäoikeuden ratkaisusta 30 päivää aikaa toimittaa valituksensa käräjäoikeudelle, ellei valitusaikaa ole laillisen esteen vuoksi pidennetty. Ohjeet vastavalituksen laatimiseen sisältyvät käräjäoikeuden antamaan valitusosoitukseen.

Jos ensin valittanut peruuttaa oman valituksensa, ensin tehty valitus jätetään tutkimatta tai ensin valittanut ei saa jatkokäsittelylupaa asiassa, jossa sellainen tarvitaan, myös asiassa tehty vastavalitus raukeaa. Jos alkuperäisen valituksen peruuttaminen kuitenkin tapahtuu vasta hovioikeuden pääkäsittelyssä ei vastavalitus enää raukea.

Vastavalituksen ero hovioikeuden valittajan vastapuolelta mahdollisesti pyytämään valituksen perusteella annettavaan vastaukseen on se, että vastavalituksen tekeminen mahdollistaa myös ensin valittaneen vastapuolelle oikeuden tehdä asiassa vaatimuksia. Vastavalituksen ideana on estää tilanteita, jolloin muutosta käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan vain siltä varalta, että vastapuoli saattaa hakea päätökseen muutosta. Vastavalituksen on mahdollista koskea muitakin kuin varsinaisessa valituksessa esitettyjä, käräjäoikeudessa esiin tuotuja seikkoja.

Vastavalitus laaditaan samoin kuin varsinainen valituskin ja sen laadinnassa on useimmiten syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa