Minilex - Lakipuhelin

Muutoksenhaku ja pääasia

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Normaalisti oikeudenkäynti päättyy tuomioistuimen antamaan pääasiaratkaisuun, jota voidaan kutsua tuomioksi tai ratkaisuksi. Ratkaisu kohdistuu siviiliasiassa siihen mitä asianosaiset ovat vaatineet. Muuta tuomioistuin ei voi riita-asiassa ottaa huomioon, koska vallitsee väittämistaakka. Mikäli asianosainen on tyytymätön saamaansa käräjäoikeuden ratkaisuun hän voi valittaa siitä hovioikeuteen. Useimmiten tämä valitus kohdistuu koko tuomioon eli pääasiassa annettuun ratkaisuun. Kun muutoksenhakutuomioistuin ottaa kantaa pääasiaan, kutsutaan tällaista päätöstä myös tuomioksi.

Pääasia tarkoittaa prosessin kohdetta ja sitä voidaan kutsua myös asiaksi tai riidaksi taikka kanteeksi. Kun pääasiaa ratkaistaan, se hyväksytään tai hylätään joko kokonaan tai osaksi. Kun muutoksenhakutuomioistuin ottaa kantaa valitukseen, ottaa se kantaa samalla siis pääasiaan, josta on valitettu.

Erotuksena pääasiaratkaisuille on olemassa välituomio. Välituomio tarvitaan, jos täytyy ratkaista ennen pääasian ratkaisemista sellainen kannevaatimuksen osa tai vaatimuksen peruste, josta pääasian ratkaiseminen on riippuvainen. Myös näistä voidaan erikseen valittaa. 


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »