» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Jatkokäsittelyluvasta ja sen myöntämisestä säädetään oikeudenkäymiskaaressa. Oikeudenkäymiskaaren mukaan asiaan tarvitaan jatkokäsittelylupa, kun käräjäoikeuden ratkaisuun haetaan muutosta valittamalla. Kyseisessä laissa säädetään muun muassa jatkokäsittelyluvan myöntämisen perusteista sekä tiettyjä rikosasioita koskevista rajoituksista.
Lähtökohtaisesti kaikissa asioissa vaaditaan jatkokäsittelylupa, kun käräjäoikeuden ratkaisusta valitetaan hovioikeuteen. Tämä koskee siis niin riita- ja hakemusasioita, kuin rikosasioitakin. Lain mukaan rikosasian vastaaja, syyttäjä ja asianomistaja eivät kuitenkaan tarvitse jatkokäsittelylupaa asiassa, jossa vastaaja on tuomittu kahdeksaa kuukautta ankarampaan vankeusrangaistukseen, ja valitus koskee vastaajan syyksi luettua rikosta tai rangaistusta. Oikeudenkäymiskaaressa on erikseen lueteltu ne perusteet, joilla hovioikeuden on myönnettävä jatkokäsittelylupa sitä edellyttävissä asioissa. Tällainen peruste on esimerkiksi se, että ilmenee aihetta epäillä käräjäoikeuden ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta, taikka ratkaisun lopputuloksen oikeellisuutta ei ole mahdollista arvioida jatkokäsittelylupaa myöntämättä.
Jatkokäsittelylupa voidaan myöntää myös niin, että se rajoitetaan koskemaan vain osaa käräjäoikeuden ratkaisusta. Jatkokäsittelyluvan myöntämisestä päätetään hovioikeudessa kirjallisessa menettelyssä. Mikäli jatkokäsittelylupa myönnetään, siitä ilmoitetaan valittajalle ja tämän vastapuolelle. Jos jatkokäsittelylupaa ei myönnetä, käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi. Päätökseen, jolla jatkokäsittelylupa on myönnetty, ei saa hakea muutosta. Kielteiseen tai osittaiseen jatkokäsittelylupapäätökseen voi sen sijaan hakea muutosta normaalisti.
» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »
Vinkit
- Muutoksenhakuun ja jatkokäsittelylupaan liittyvät yksityiskohtaiset säännökset löytyvät oikeudenkäymiskaaresta.
- Jatkokäsittelylupaa sekä oikeudenkäymiskaaren soveltamista koskevissa kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.
- Lakimieheltä voi pyytää apua myös valituksen laatimisessa sekä sen arvioimisessa, minkälaiset mahdollisuudet valituksella on menestyä hovioikeudessa.
Varoitukset
- Hovioikeus jättää valituksen kokonaan tutkimatta, mikäli tyytymättömyyttä ei ole ilmoitettu eikä valituskirjelmää jätetty käräjäoikeuteen sille säädetyn määräajan kuluessa.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa