Minilex - Lakipuhelin

Poissaolotuomio oikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä - KKO:2006:50

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntimenettely
    Rikosasia
    Poissaolotuomio

Lääkäriä syytettiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän oli päivystyksessä lähettänyt kotiin potilaan, joka oli saanut iskun takaraivoonsa. Potilas oli kuollut muutaman tunnin päästä kotiinpääsystä. 

Lääkäri pyysi oikeudenkäynnin lykkäämistä sillä perusteella, että hän ei koulutustapahtuman vuoksi päässyt osallistumaan oikeudenkäyntiin määrättynä istuntopäivänä. Lääkärillä oli tiedossa, että asia voitiin ratkaista, vaikka hän ei ollut paikalla. Käräjäoikeus katsoi, ettei A:n ilmoittama syy ollut laillinen este oikeudenkäyntiin osallistumiseen ja otti asian käsittelyyn määrättynä päivänä. Asiassa kuultiin useita todistajia ja käsiteltiin kirjallisia todisteita. Käräjäoikeus tuomitsi A:n syytteen mukaisesti sakkoihin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Hovioikeus katsoi, ettei käräjäoikeus ollut saanut käsitellä asiaa A:n poissaollessa. Poissaolotuomio voidaan lain mukaan antaa silloin, kun asia voidaan ratkaista ilman syytetyn läsnäoloa ja kun syytetylle on ilmoitettu poissaolotuomion mahdollisuudesta. Tässä tapauksessa vain jälkimmäinen ehto täyttyi. A ei ollut missään vaiheessa myöntänyt syyllisyyttään vaan oli päinvastoin esitutkinnassa kiistänyt syytteet. Oikeudenkäynnissä oli käsitelty kirjallisia todisteita ja kuultu kymmentä todistajaa, eikä A:lla ollut ollut tilaisuutta esittää näille kysymyksiä. Kyseessä ei ollut sellainen asia, joka olisi voitu ratkaista vastaajan poissaollessa lain tarkoittamalla tavalla. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin edellytykset eivät hovioikeuden mukaan täyttyneet, ja se palautti asian käräjäoikeuteen.

Korkein oikeus vahvisti hovioikeuden tuomion. Tapauksen oikeusohjeena on, että poissaolotuomiota ei pääsääntöisesti ole mahdollista tuomita ainakaan silloin, jos oikeudenkäynnissä kuullaan useita todistajia ja käsitellään runsaasti kirjallisia todisteita. Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan jokaisella on oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, johon kuuluu muun muassa mahdollisuus vastata syytteisiin ja saada esittää todistajille kysymyksiä. Oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen on välttämätöntä oikeusjärjestelmämme luotettavuuden kannalta.

 

 

 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]