Minilex - Lakipuhelin

Asianosaisen kuuleminen järjestyssakkoa määrättäessä - KKO:2012:30

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntimenettely
    Asianosaisen kuuleminen
    Järjestyssakko

Korkein oikeus käsitteli tapauksessa KKO:2012:30 kysymystä siitä, oliko hovioikeus menetellyt oikeaoppisesti määrätessään järjestyssakkoa asianosaiselle. Järjestyssakko oikeudenkäyntimenettelyssä tarkoittaa erityistä sakkoa, joka voidaan määrätä asianosaiselle tämän suullisesta tai kirjallisesta sopimattomasta kielenkäytöstä oikeudenkäynnin aikana. Tapauksessa H haki muutosta käräjäoikeuden tuomioon, jossa hänen vaatimansa vahingonkorvausvaatimukset oli hylätty. Valituskirjelmässä H käytti asiatonta kieltä vaimostaan, tämän miesystävästä ja asianajajasta. Hovioikeus lähetti H:lle tavallisena kirjeenä mahdollisuuden lausua mielipiteensä järjestyssakon määräämisestä. H ei kehotuksesta huolimatta vastannut kirjeeseen ja hovioikeus määräsi tälle 1000 euron järjestyssakon.

Korkeimmassa oikeudessa H väitti, ettei ollut saanut kirjettä ja siten tilaisuutta lausua järjestyssakon määräämisestä. Korkein oikeus piti asianosaisen kuulemista yhtenä tärkeimpänä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin periaatteista kun kyse on järjestyssakon määräämisestä, sillä kyseinen sakko voi olla asianosaiselle taloudellisesti tuntuva. Hovioikeus oli lähettänyt H:lle kirjeen kuulemistilaisuudesta, mikä oli katsottava lain mukaiseksi pääsääntöiseksi menettelyksi. Haasteeseen verrattavissa olevat kirjeet on kuitenkin lähetettävä kirjattuna kirjeenä, eli vastaanotto tai saantitodistusta vastaan. Korkein oikeus katsoi, että järjestyssakon määrääminen vastasi haasteen tiedoksiantoa, kun kyse oli uuden tuomion antamisesta. Oikeudenmukainen oikeudenkäynti olisi siten edellyttänyt sitä, että hovioikeus olisi lähettänyt lausumapyyntöä koskevan kirjeen saantitodistusta vastaan.

Ratkaisevaa tapauksessa tuntui olevan se, että kuulemisperiaate ei ollut tosiasiallisesti toteutunut. H:n väitettä siitä, että hän ei ollut saanut kirjettä tavallisessa postissa perille, ei voitu todistaa vääräksi. Hovioikeus olisi voinut varmistua asian oikeaoppisesta käsittelystä lähettämällä lausumapyynnön siten kuin haaste läheteään. Koska korkein oikeus kuitenkin katsoi hovioikeuden menetelleen virheellisesti, kumosi se hovioikeuden päätöksen ja poisti H:lle tuomitun järjestyssakon.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]