Minilex - Lakipuhelin

Oikeudenkäyntimenettely ja oikeudenkäynnin kesto - KKO:2010:87

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntimenettely
    oikeudenkäynnin kesto
    Oikeudenkäynnin viivästymishyvitys
    Tutkimatta jättäminen

Korkeimman oikeuden tapauksessa 2010:87 oli kysymys hyvityksestä oikeudenkäynnin viivästymisen johdosta. Yhtiön peruutettua kanteensa käräjäoikeus jätti asian sillensä ja velvoitti yhtiön korvaamaan vastapuolena olleen A:n oikeudenkäyntikulut kohtuulliseksi harkitsemallaan määrällä. A valitti korvausmäärästä hovioikeuteen ja haki asiassa valituslupaa vaatien samalla hyvitystä oikeudenkäynnin viivästymisen johdosta.

X Oy oli alun perin vaatinut että A:n omistamat kaksi tilaa saadaan käyttää X Oy:n eräiden saatavien kattamiseksi. Asia oli käynyt kaikki oikeudenasteet läpi ja käräjäoikeus oli asian takaisin Korkeimmasta oikeudesta saatuaan jäänyt odottamaan erään toisen oikeudenkäynnin lainvoimaista ratkaisua. Kun se oli saatu, X Oy oli peruuttanut kanteensa. Käräjäoikeus oli jättänyt asian pääasian osalta sillensä ja velvoittanut X Oy:n korvaamaan A:n oikeudenkäyntikulut kohtuullisena katsomalta osaltaan. A valitti hovioikeuteen oikeudenkäyntikulujensa osalta mutta hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden ratkaisua. Kokonaisuudessaan prosessi oli alkanut 22.4.2002 ja viimeisin hovioikeuden päätös saatiin 18.2.2010. A sai valitusluvan Korkeimpaan oikeuteen oikeudenkäyntikulujen osalta.

Korkeimman oikeuden mukaan laki oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä on tullut voimaan 1.1.2010. Lain mukaan vaatimus on tehtävä hyvissä ajoin ja viimeistään ennen pääasian käsittelyn päättymistä puhevallan menettämisen uhalla. Vaatimusta ei voida tehdä vasta Korkeimmassa oikeudessa ilman pätevää syytä. X Oy:n kanteessa tarkoitetun pääasian käsittely on päättynyt käräjäoikeudessa 20.1.2009 sen jätettyä lainvoimaisella päätöksellä pääasian sillensä. Tämän jälkeen kyseessä on ollut ainoastaan oikeudenkäyntikulujen korvausvelvollisuudesta, eli pääasiaan nähden liitännäisestä sivuvaatimuksesta. Korkeimman oikeuden mukaan A:n tätä kysymystä koskevan valituslupahakemuksen yhteydessä esittämää hyvitysvaatimusta ei siis voitu tutkia.

Koska hyvitysvaatimus oli puhevallan menettämisen uhalla tehtävä ennen pääasian käsittelyn päättymistä ja pääasian käsittely oli päättynyt käräjäoikeudessa sen jätettyä asian sillensä, hyvitysvaatimusta ei voitu tutkia. A:n vaatimukset siis hylätään.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]