Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja elatusapu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksella tarkoitetaan puolisoiden omaisuuden jakoa ja aviovarallisuussuhteiden purkamista avioliiton päättymisvaiheessa. Ositus toimitetaan joko avioeron vireille tultua tai toisen puolison kuoltua jommankumman osapuolen vaatimuksesta. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja kumpikin puoliso on oikeutettu saamaan puolet tästä summasta. Jako toteutetaan siten, että enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona sen verran, että molemmat puolisot saavat osuutensa. Elatusapua on puolestaan lapselle suoritettavan elatusavun lisäksi myös puolison toiselle puolisolle tuomioistuimen velvoittamana maksama apu. Puolisoilla on avioliiton aikana velvollisuus kykynsä mukaan ottaa osaa perheen yhteiseen talouteen ja puolisoiden elatukseen, ja jos puoliso laiminlyö tämän velvollisuutensa tai puolisot asuvat erillään, voi tuomioistuin määrätä puolison maksamaan toiselle elatusapua.

Ositukseen puolison maksama elatusapu liittyy siten, että osituksessa voidaan suorittaa erääntyneet elatusapumaksut. Jos elatusvelvollinen puoliso on osituksessa saamassa tai hänellä muutoin on omaisuutta, joka ei mene velkojen katteeksi, tulee hänen suorittaa erääntynyt elatusapu osituksessa. Puolison tulee siis maksaa elatusapu omaisuudesta, jota hän on osituksessa saamassa tasinkona, tai jota hänellä muutoin on, jos omaisuutta on tällöin enemmän kuin velkoja. Tämä velvollisuus maksaa erääntyneet elatusavut koskee nimenomaan puolison toiselle puolisolle maksamaa elatusapua, ei siis lapselle maksettavaa elatusapua. Näin osituksessa saadaan puolisoiden väliset varallisuussuhteet selvitettyä myös elatusapuvelkojen osalta.

Erääntyneet elatusapumaksut toiselle puolisolle tulee siis suorittaa osituksessa, mikäli elätettävä puoliso näin vaatii ja maksamisen edellytykset täyttyvät. Mikäli elatusvelvollisella on kuitenkin osituksen jälkeen velkaa enemmän kuin omaisuutta, ei maksua tarvitse nimenomaan osituksen yhteydessä suorittaa. Erääntynyt elatusapu voidaan osituksessa suorittaa myös osittain. Jos sinulla on kysyttävää elatusapuun tai ositukseen liittyen, asiantuntevia neuvoja saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]