Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja työvälineet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksen tavoitteena on puolisoiden välisten aviovarallisuussuhteiden selvittäminen ja purkaminen. Ositus toimitetaan avioeron tultua vireille tai toisen puolison kuoltua osituksen osapuolen sitä vaatiessa, ja se voidaan hoitaa joko sopimusosituksena tai pesänjakajan tekemänä toimitusosituksena. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja kumpikin osapuoli on lähtökohtaisesti oikeutettu saamaan puolet tästä yhteenlasketusta säästöstä. Jako toteutetaan siten, että enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona sen verran, että molemmille puolisoille jää yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta. Yleensä on katsottu, että tasinkoa luovuttava osapuoli saa päättää, mitä omaisuutta hän tasinkona luovuttaa ja hänellä on oikeus maksaa se myös rahana. Esimerkiksi työvälineitä koskien on kuitenkin olemassa erityissäännöksiä, jotka on laadittu puolisoiden elinkeinonharjoittamisen turvaksi.

Puolisolla, joka on osituksessa oikeutettu saamaan omaisuutta eli tasinkoa, on oikeus saada osalleen työvälineitä ja muuta irtainta omaisuutta, jota hän tarvitsee elinkeinonsa jatkamiseen. Puolisolla on siis oikeus vaatia, että tasinkoon sisällytetään hänen tarvitsemansa työvälineet. Tämä koskee niin jäämistöositusta kuin eroonkin perustuvaa ositusta. Jäämistöosituksessa eli puolison ja kuolleen puolison perillisten välillä toimitettavassa osituksessa saa leski ottaa elinkeinonsa jatkamiseen tarvitsemiaan työvälineitä sekä irtainta avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, vaikka ositettavan omaisuuden arvo olisi vähäinen, eivätkä kuolleen puolison perilliset työvälineiden ottamisen johdosta voisi saada osalleen sitä omaisuutta, joka olisi osituksen mukaan heille jätettävä tai luovutettava.

Puolisolla on siis usein osituksessa oikeus vaatia osalleen tarvitsemiaan työvälineitä, jotka toinen puoliso omistaa. Itse omistamansa ja tarvitsemansa työvälineet puoliso saa osituksessa pitää, vaikka hänellä olisi velvollisuus luovuttaa tasinkoa, sillä hän voi päättää luovutettavan omaisuuden laadusta. Sopimusosituksessa ja pesänjakajan toimittamassa osituksessa, jossa puolisot pääsevät yhteisymmärrykseen, on puolisoilla kuitenkin mahdollisuus sopia osituksen sisällöstä ja toimittamisesta melko vapaasti, joten he voivat sopia myöskin luovutettavasta tasingosta ja työvälineiden kohtalosta. Ositusta koskevissa kysymyksissä lisätietoa saat soittamalla lakipuhelimeemme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]