Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus ja lahjavero

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioeron tultua vireille kumpi tahansa puolisoista voi vaatia osituksen toimittamista puolisoiden välisten aviovarallisuussuhteiden purkamiseksi. Osituksessa toteutetaan puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen, jos oikeutta ei ole esimerkiksi avioehtosopimuksella poistettu. Molemmat puolisot ovat jaossa oikeutettuja puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöjen yhteenlasketusta summasta, ja jako toteutetaan siten, että enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona. Puolisot voivat avioero-osituksessa sopia osituksen toimittamistavasta ja muun muassa omaisuuden arvosta osituslaskelmassa melko vapaasti. Puolisot voivat myös tehdä erilaisia omaisuudensiirtoja vaikkapa yhteisomistussuhteiden purkamiseksi, ja he voivat sopia maksettavasta tasingosta. Puolisoiden välisiin, osituksessa tapahtuneisiin omistajanvaihdoksiin ei puututakaan lahjaverotuksen keinoin kovin herkästi, vaan puolisot saavat jakaa omaisuuden haluamallaan tavalla.

Tasinkoa ei lähtökohtaisesti katsota enemmän omistaneen puolison lahjaksi vähemmän omistaneelle puolisolle, sillä kyseessä on lakimääräinen, avio-oikeuden toteuttava suoritus. Tasingon saajan ei tämän vuoksi myöskään tarvitse maksaa lahjaveroa osituksessa saamastaan omaisuudesta. Oikeuskäytännössä on katsottu, että puoliso voi myös luopua oikeudestaan tasinkoon ilman, että kyseistä oikeudesta luopumista pidettäisiin lahjana toiselle puolisolle. Lahjaverotus ei siis pääsääntöisesti tulekaan osituksessa kysymykseen, vaikka siinä olisikin lahjamaisia piirteitä. Erilaisia veroseuraamuksia, esimerkiksi varainsiirtoveron tai luovutusvoittoveron maksuvelvollisuus, osituksesta voi puolisoille aiheutua lähinnä, jos osituksessa on maksettu tasinkoa osituslaskelmaan verrattuna huomattavasti liikaa ja/tai tasinko on maksettu jaettavan omaisuuden ulkopuolisilla varoilla.

Osituksessa saadusta omaisuudesta ei siis lähtökohtaisesti tarvitse maksaa lahjaveroa. Lain säännösten mukaisesti toimitetusta osituksesta ei käytännössä aiheudukaan eroaville puolisoille minkäänlaisia veroseuraamuksia, mutta lakimääräisestä osituksesta poikkeavista erityisjärjestelyistä voi joitakin veroja joutua maksamaan. Osituksen verotuskysymykset ovatkin usein mutkikkaita ja hyvin tapauskohtaisia, joten osituksen toimittamisessa voi olla tarpeen turvautua asiantuntijan apuun. Neuvoja ositukseen mahdollisesti liittyviä veroseuraamuksia koskeviin kysymyksiin saatkin esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]