Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja esteetön todistaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksesta on laadittava osituskirja, jota koskevat säännökset ovat perintökaaressa. Jos osituksen tekee pesänjakaja, hän myös allekirjoittaa osituskirjan. Jos sen sijaan osituksen tekevät puolisot (ns. sopimusositus), osituskirjan allekirjoittavat puolisot tai vaihtoehtoisesti toinen puoliso ja kuolleen puolison kuolinpesän osakkaat. Lisäksi kahden esteettömän henkilön on todistettava osituskirja oikeaksi.

Todistajien esteettömyyttä koskeva sääntely löytyi ennen oikeudenkäymiskaaresta, mutta 1.1.2016 alkaen tiettyjen oikeustoimien todistajista säädetään laissa oikeustoimen ja toimituksen todistajan esteellisyydestä. Lain mukaan todistaja on esteellinen seuraavissa tapauksissa:

1) hän on oikeustoimeen osallinen tai oikeustoimi tehdään hänen hyväkseen

2) hän on toimituksen asianosainen tai toimitus koskee hänen oikeuttaan

3) hän on 1 tai 2 kohdassa tarkoitetun henkilön nykyinen tai entinen aviopuoliso, nykyinen avopuoliso, sisarus, sukulainen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa tai hänellä on 1 tai 2 kohdassa tarkoitettuun henkilöön läheinen suhde, joka rinnastuu parisuhteeseen tai sukulaisuuteen

4) hän on 3 kohdassa tarkoitetussa suhteessa siihen, jonka tehtäviin toimitus tai oikeustoimen tekemiseen myötävaikuttaminen kuuluu

5) hän ei ole täyttänyt 15 vuotta tai hänen henkinen toimintansa on häiriintynyt niin, ettei hän ilmeisesti ymmärrä todistamisen merkitystä.

Lainkohta kattaa siis melko suuren joukon ihmisiä. Jos olet epävarma siitä, onko joku henkilö esteellinen todistamaan osituskirjan oikeaksi, lakimiehemme osaavat neuvoa asiassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]