Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja lainhuuto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lainhuudolla tarkoitetaan kiinteistön omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin. Kiinteistön uuden omistajan tulee hakea lainhuutoa kuuden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä Maanmittauslaitokselle tehtävällä hakemuksella. Osituksen ollessa kyseessä määräaika alkaa osituksen tultua lainvoimaiseksi. Ositus on aviopuolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden jako puolisoiden kesken avioliiton purkauduttua joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Jos osituksesta aiheutuu muutoksia kiinteistön kirjattuihin omistussuhteisiin, tulee myös ositussaannolle hakea lainhuutoa. Näin voi käydä esimerkiksi, jos toinen puoliso saa osituksessa puolisoiden aiemmin yhdessä omistaman kiinteistön kokonaan itselleen toisen puolison saadessa muuta omaisuutta. Lainhuutoa on velvollinen hakemaan se puoliso, joka kiinteää omaisuutta saa.

Lainhuutohakemuksen yhteydessä tulee esittää selvitys saannon laillisuudesta. Osituksen ollessa kyseessä, tämä tarkoittaa pääsääntöisesti ainakin alkuperäisen osituskirjan tai kirjaamisviranomaisen oikeaksi todistaman jäljennöksen liittämistä hakemukseen. Lisäksi tulee esittää selvitys osituskirjan lainvoimaisuudesta. Jos avioero ei ole vielä astunut voimaan, tulee hakijan lisäksi esittää selvitys siitä, että avioero todellisuudessa on vireillä. Käytännössä tämä tarkoittaa käräjäoikeuden todistusta asiasta. Selvityksen tarve johtuu siitä, että ositusperuste syntyy vasta avioeron tultua vireille. Jos ositus on toimitettu puolison ja perillisten välillä, ei kyseistä selvitystä tarvita, mutta sen sijaan tarvitaan vainajan perukirjan jäljennös ja sukuselvitykset. Sukuselvitystä ei kuitenkaan tarvita, jos perukirja on maistraatin vahvistama. Hakemukseen saatetaan tapauskohtaisesti tarvita myös muita liitteitä, kuten varainsiirtoveron maksukuitti, jos osituksessa on käytetty jaettavan omaisuuden ulkopuolisia varoja.

Osituksessa saadulle kiinteälle omaisuudelle tulee siis hakea lainhuutoa samoin kuin muutenkin saatuihin kiinteistöihin. Jos omistussuhteet pysyvät samana, ei lainhuutoa kuitenkaan tarvitse hakea. Omistaja, jolla on jo lainhuuto, voi kuitenkin hakea selvennyslainhuutoa, jos hän haluaa selventää oikeusasemaansa. Osituksen toimittaminen ja lainhuudon hakeminen osituksen perusteella ovat usein osapuolille ainutkertaisia tilanteita, minkä vuoksi niihin voi liittyä paljon epäselvyyksiä ja kysymyksiä. Neuvoja näihin kysymyksiin saatkin esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]