Minilex - Lakipuhelin

Avoliitossa tehdään omaisuuden erottelu osituksen sijaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton purkautuessa (eli erotessa tai toisen kuollessa) toimitetaan omaisuuden ositus, jossa omaisuus lähtökohtaisesti jaetaan puoliksi kummallekin osapuolelle. Sen sijaan avoliiton purkautuessa ei toimiteta ositusta vaan omaisuuden erottelu. Erottelussa kumpikin osapuoli pitää oman omaisuutensa, ja jos jonkun omaisuuden kohdalla ei olla varmoja, kummalle se kuuluu, sen katsotaan olevan yhteistä.

Erottelu voidaan toimittaa vain, jos laki avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta eli avoliittolaki soveltuu tapaukseen. Avoliittolakia sovelletaan vain, jos parisuhteen osapuolet ovat joko asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta, tai vaihtoehtoisesti heillä on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avoliittolakia sovelletaan vain pariskuntiin, eli se ei sovellu esimerkiksi yhdessä asuviin kavereihin tai sukulaisiin. Laki soveltuu kuitenkin kaikkiin parisuhteisiin osapuolten sukupuolesta riippumatta.

Jos avoliittolaki soveltuu, avoliiton päättyessä voidaan toimittaa omaisuuden erottelu, jos avopuoliso tai kuolleen avopuolison perillinen sitä vaatii. Erottelu voi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun eroteltava omaisuus on kiinteistö, sillä mm. lainhuutoa varten tarvitaan aina selvitys saannon laillisuudesta. Erottelu voidaan tehdä joko sopimalla tai pesänjakajan avulla. Jos erottelu tehdään sopimalla, siitä laaditaan erottelukirja, jonka kaikki osapuolet allekirjoittavat ja kaksi esteetöntä henkilöä todistaa oikeaksi.

Omaisuuden erottelua varten on myös mahdollista määrätä pesänjakaja. Pesänjakajan määräämisessä ja tämän toimittamassa omaisuuden erottelussa noudatetaan perintökaaren säännöksiä.

Avoliittolain säännökset ovat enimmäkseen tahdonvaltaisia, eli avopuolisot voivat halutessaan poiketa lain säännöksistä sopimuksella. Tähän on kuitenkin olemassa poikkeus: avopuoliso tai tämän perillinen ei voi luopua oikeudestaan vaatia omaisuuden erottelua tai oikeudestaan hakea pesänjakajan määräämistä.

Lienee yleisintä, että erotilanteessa osapuolet yksinkertaisesti sopivat keskenään omaisuuden jakamisesta lakipykäliin katsomatta. Vaikka avoliittolaki soveltuisikin, osapuolten ei ole siis pakko toimittaa virallista omaisuuden erottelua, jos kumpikaan ei niin halua. Laki on olemassa siltä varalta, että virallinen erottelu on tarpeen, esimerkiksi jos erottelusta tulee erityisen riitainen tai erottelun kohteena on omaisuutta, joka täytyy rekisteröidä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]