Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja yrityksen arvo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityksen arvon määrittämisestä ei ole laissa erillisiä säännöksiä. Lain mukaan puolisot saavat sopia osituksesta haluamallaan tavalla, eli jos puolisot pääsevät asiasta sopimukseen, he voivat lähtökohtaisesti päättää itse, minkä arvoiseksi yritys osituksessa katsotaan. Sen sijaan jos sopimusta ei synny, tuomioistuin voi hakemuksesta määrätä pesänjakajan osituksen toimittamista varten. Tällöin pesänjakaja tekee päätöksen myös yrityksen arvosta.

Koska laissa ei ole säännöksiä omaisuuden arvon määrittämisestä, erilaisia periaatteita on kehitetty oikeuskäytännössä. Lähtökohtaisesti omaisuus tulisi arvostaa sen käyvän arvon mukaan. Käyvällä arvolla tarkoitetaan arvoa, joka omaisuudesta saataisiin myymällä se vapailla markkinoilla (ks. esim. KKO:2008:74). Yrityksen arvon määrittäminen saattaa kuitenkin olla ongelmallista, sillä yrityksien kohdalla on vaikeaa määrittää vapailla markkinoilla saatavaa hintaa.

Oikeuskäytännössä on käytetty tapauskohtaisesti erilaisia menetelmiä yrityksen arvon määrittämiseksi. Yksi vaihtoehto on substanssiarvomenetelmä, jossa arvostetaan ensin yrityksen omaisuus käypään arvoonsa ja vähennetään tästä yrityksen velat. Näin saatu laskelman lopputulos voi olla myös negatiivinen (ks. esim. KKO:1994:6). Myös tuottoarvomenetelmä on mahdollinen, jos yrityksen substanssiarvo on alhainen. Tuottoarvomenetelmässä otetaan huomioon myös tuotot, jotka yrityksestä olisi tulevaisuudessa saatavissa (ks. esim. KKO:2011:2).

Ratkaisussa KKO:1994:6 on todettu, että omaisuuden arvo tulisi arvioida osituksen toimittamishetken todennäköisen luovutusarvon mukaan. Tämä tekee kyseenalaiseksi sen, voidaanko tuottoarvomenetelmää käyttää lainkaan, koska siinä huomioidaan myös tulevaisuudessa mahdollisesti saatavat tuotot. Toisaalta taas tulevaisuudessa saatavilla tuotoilla on vaikutusta yrityksen arvoon myös ositushetkellä: jos yritys myytäisiin osituksen tekohetkellä, ostaja ottaisi luonnollisesti huomioon sen, millaista tuottoa yrityksessä on mahdollista saada tulevaisuudessa. Tuottoarvomenetelmän käyttö lienee siis joissain tapauksissa perusteltua.  

Oikeuskäytännössä on arvioitu myös sitä, vaikuttavatko lunastuslausekkeet yrityksen arvon määrittämiseen. Tapauksessa KKO:2008:74 toinen puoliso vaati, että yrityksen arvo määritettäisiin lunastuslausekkeen mukaisesti 24 523,56 euroksi, kun taas toinen puoliso vaati käytettäväksi substanssiarvomenetelmää, jolloin yrityksen arvo olisi 825 000 euroa. Korkein oikeus päätyi siihen, että substanssiarvomenetelmä oli kyseisessä tapauksessa oikea ratkaisu. Oikeuskäytännön perusteella on siis selvää, että yrityksestä riippuen pesänjakajat ja tuomioistuimet saattavat päätyä hyvinkin erilaisiin ratkaisuihin, kun määritellään yrityksen arvoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]