Minilex - Lakipuhelin

Velkojen kattaminen osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioerolla ei ole vaikutusta velkojen erääntymiseen tai maksamiseen. Velat on kuitenkin katettava osituksessa. Tällöin omaisuutta varataan laskennallisesti velkojen tulevaa maksua varten, eli puolison bruttovarallisuudesta vähennetään velat. Kuolleen puolison velat on pääsääntöisesti maksettava ennen osituksen aloittamista, joten velkojen kattaminen koskee lähinnä avioero-ositusta.

Velat otetaan osituksessa huomioon ositusperusteen syntymishetken mukaan eli avioero-osituksessa avioeron vireilletulohetki määrää, mitkä velat huomioidaan osituksessa. Tämän jälkeen syntynyt velka jää osituksessa huomioimatta. Velkojen kattaminen tapahtuu sen suuruisina kuin ne olivat ositusperusteen syntyhetkellä, eli tämän jälkeen tapahtuneella velan lyhentämisellä ei ole merkitystä.

Velat katetaan pääsääntöisesti avio-oikeuden alaisella omaisuudella. Tästä pääsäännöstä on kuitenkin olemassa joitakin poikkeuksia, jolloin velka voidaan kattaa esimerkiksi avio-oikeudesta vapaalla omaisuudella. Mikäli puolisolla on velkaa enemmän kuin omaisuutta, hänen omaisuuden säästökseen tulee osituslaskelmassa niin sanotun nollasäännön mukaan 0, eikä koskaan negatiivinen luku.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa