Minilex - Lakipuhelin

Ositus erossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksessa erotellaan eronneen avioparin omaisuus, eli määrätään kummallekin kuuluvat omaisuuserät. Osituksen toteuttaminen erossa edellyttää ensinnäkin omistussuhteiden selvittämistä ja toiseksi mahdollisten yhteisomistussuhteiden purkamista. Osituksen haasteellisuus riippuu luonnollisesti siitä, kuinka paljon omaisuutta eronneella parilla on ja kuinka paljon näkemyseroja omistussuhteisiin liittyy. Ositus käsittää vain avio-oikeuden alaisen omaisuuden, joten avio-oikeuden ulkopuolelle jäävä omaisuus kuuluu suoraan sen omistavalle osapuolelle. Avioehtosopimuksen mahdollinen olemassaolo vaikuttaa siihen, mikä omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaisuuteen. Ilman avioehtosopimusta pääsääntönä on, että koko omaisuus jaetaan tasan puoliksi eronneen parin kesken.

Ositus voidaan tehdä sopimusosituksena, jossa osapuolet saavuttavat keskinäisen sopimuksen omaisuuden jakamisesta. Suurin osa avioeroista toteutetaan sopimusosituksena. Vaikka sopimusosituksessa osapuolet jakavat omaisuuden haluamallaan tavalla, on osituksesta laadittavan asiakirjan kuitenkin täytettävä laissa edellytetyt muotovaatimukset. Mikäli sopimukseen pääseminen osoittautuu haasteelliseksi, voi tuomioistuin määrätä pesänjakajan toimittamaan osituksen. Pesänjakajan toimittamaa ositusta kutsutaan toimitusositukseksi. Pesänjakajan määräämistä voi hakea kumpi tahansa tai molemmat yhdessä.

Ositus voidaan tehdä, vaikka kuuden kuukauden harkinta-aika olisi vielä käynnissä eikä ero ole astunut lopullisesti voimaan. On kuitenkin huomattava, että aviopuolisoiden päättäessä sittenkin jatkaa yhteiseloaan avioliitossa, jäävät osituksessa vahvistetut omistussuhteet voimaan. Toisin sanoen eron harkinta-aikana tehty ositus jää voimaan, vaikka avioero raukeaisikin. Osituksen jälkeen avio-oikeus on kuitenkin mahdollista palauttaa tekemällä avioehtosopimus.

Avioeron omaisuuden ositusta koskevat säännökset pätevät myös rekisteröityihin parisuhteisiin. Lisäksi avopuolisoilla, joilla on yhteinen lapsi tai jotka ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhteisessä taloudessa, on oikeus vaatia pesänjakajan määräämistä omaisuuden erottelun toimittamiseksi.

Osituksessa lakimiehen avusta on usein suunnatonta hyötyä siihen nähden, että avioeron lopputulos olisi molempien osapuolten edun mukainen. Avioero tavallisesti myös kuumentaa tunteita, jolloin ulkopuolinen apu pitää tilanteen helpommin hallittavana. Jos käyt läpi avioeroa, ota rohkeasti yhteyttä lakimiehiimme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]