Minilex - Lakipuhelin

Osituksen määrämuoto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksella tarkoitetaan aviopuolisoiden välillä toimitettavaa varallisuussuhteiden selvittämistä, avio-oikeuden toteuttamista ja omaisuuden jakoa. Osituksen toimittaminen vaatii ositusperusteen olemassaolon. Ositusperusteita ovat toisen puolison kuolema, jolloin ositus toimitetaan kuolinpesän osakkaiden ja eloonjääneen puolison välillä, sekä avioeron vireille tuleminen tai asumusero. Ositus voidaan toimittaa puolisoiden keskinäisellä sopimuksella, jolloin heillä on pääsääntöisesti hyvin vapaat kädet sopimuksen sisällön suhteen. Toinen vaihtoehto on pesänjakajan hakeminen ositusta toimittamaan, jolloin puhutaan toimitusosituksesta. Toimitusosituksessa pesänjakaja jakaa omaisuuden lain mukaan, jollei hän saa osapuolia sopimaan asiasta. Koska ositukseen sovelletaan perinnönjaon toimittamista koskevia säännöksiä, on osituskirja laadittava samaa määrämuotoa noudattaen kuin perinnönjakokirjakin.

Osituskirja on siis laadittava määrämuodossa, ja muotosäännösten sisältö riippuu osituksen toimittamistavasta. Jos ositus toimitetaan osapuolten välisellä sopimuksella, tulee molempien osapuolten allekirjoittaa ositussopimus ja kahden esteettömän henkilön on todistettava se oikeaksi. Mikäli osituksen toimittaa pesänjakaja, riittää, että hän allekirjoittaa yksin osituskirjan. Molemmissa tapauksissa osituskirja on siis laadittava kirjallisena. Jäämistöosituksessa osituskirja yhdistetään usein perinnönjakokirjaan, mutta koska molempia asiakirjoja koskevat samat muotovaatimukset, ei tämä muodosta ongelmaa. Osituksen toimittamisesta alkaa kulua kuuden kuukauden määräaika osituksen moittimiselle, ja ositus saa lainvoiman, mikäli sitä ei tässä ajassa moitita tai osapuolet luopuvat moiteoikeudestaan. Moiteajan umpeen kuluminen korjaa myös osituskirjassa olleen muotovirheen. Tämän jälkeen ei siis enää ole mahdollista moittia ositusta sillä perusteella, ettei määrämuotoa ole noudatettu.

Osituksen määrämuoto on siis tarkoin säädelty ja se vastaa perinnönjaon määrämuotoa. Ajan kuluminen tai moiteoikeudesta luopuminen voi kuitenkin korjata osituksen muotovirheen. Osituskirjan laadinta tulisi kuitenkin aina tehdä riittävän huolellisesti, jotta mahdollisilta myöhemmiltä kanteilta ja epävarmuudelta vältyttäisiin. Jos osituksen osapuolet eivät halua hakea pesänjakajan määräämistä, mutta tarvitsevat kuitenkin apua ositussopimuksen tekoon, on lakimiehen puoleen kääntyminen hyvä vaihtoehto. Myös lakipuhelimemme neuvoo ositukseen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]