Minilex - Lakipuhelin

Ositus myöhemmin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoiden omaisuuden ositus eli omaisuuden jako tehdään avioliiton päättyessä avioeroon tai puolison kuolemaan, jos puolisoiden avioehtosopimus ei rajoita heidän avio-oikeuttaan toistensa omaisuuteen. Ositusta ei ole pakko tehdä eikä sille siten ole säädetty mitään määräaikaa. Ositukseen tulee ryhtyä, kun puoliso tai toisen puolison kuolinpesä sitä vaatii, sillä laissa on säädetty osituksen osapuolelle oikeus vaatia ositusta. Usein ositus tehdään pian ositusperusteen synnyttyä. Ositusperuste on avioeron vireilletulo tai puolison kuolema. Ositus on kuitenkin periaatteessa mahdollista tehdä myöhemmin vuosienkin päästä avioliiton päättymisen jälkeen.

Monesti on suositeltavaa, että ositukseen ryhdytään mahdollisimman pian avioliiton päättyessä. Osituksessa nimittäin lähtökohtaisesti pyritään ositusperusteen syntyhetken mukaiseen tulokseen. Myöhemmin puolisoiden omaisuuden arvossa voi tapahtua muutoksia, omaisuutta voi hävitä, siihen voi sekoittua ositukseen kuulumatonta omaisuutta tai omaisuus voi muuttua muulla tavoin. Avioliiton jälkeen saatu omaisuus ei pääsääntöisesti kuuluu ositukseen, mutta ositusperusteen syntyhetken mukaisen omaisuuden tuotto ja sen sijaan tullut omaisuus kuuluvat ositettavaan omaisuuteen. Muutokset omaisuudessa ajan kuluessa voivat johtaa siis osituksen toimittamisen hankaloitumiseen myöhemmin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]