Minilex - Lakipuhelin

Avioero, ositus ja yrittäjä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos toinen tai molemmat puolisoista ovat yrittäjiä, myös yritykset kuuluvat lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Tämä tarkoittaa, että avioliiton purkautuessa yrityksen arvo otetaan huomioon osituksessa. Ongelmaksi saattaa osituksessa kuitenkin muodostua yrityksen arvon määrittäminen. Puolisoiden saattaakin olla järkevää rajata omistamansa yritykset pois avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta avioehdolla. Avioehdon voi tehdä ennen avioliittoa tai sen aikana, mutta se on tehtävä ennen avioeron vireille tuloa. Avioehdon laatimisessa kannattaa käyttää lakimiehen apua etenkin, jos toinen puolisoista on yrittäjä, jotta voidaan varmistua siitä, että sopimuksella on halutut oikeusvaikutukset.

Jos puolisoilla ei ole avioehtosopimusta, avioliiton purkautuessa yritykselle on määritettävä arvo, jotta ositus voidaan toimittaa. Laissa ei ole tarkkoja säännöksiä yrityksen arvon määrittämisestä, joten arvo määritetään tapauskohtaisesti yrityksestä riippuen. Puolisot pääsevät helpoimmalla, jos he pystyvät keskenään sopimaan yritykselle arvon (tarvittaessa asiantuntijoiden avustuksella). Lain mukaan puolisot voivat nimittäin sopia osituksesta haluamallaan tavalla. Sen sijaan jos puolisot eivät pääse yksimielisyyteen siitä, minkä arvoiseksi yritys tulisi osituksessa määrittää, ainut vaihtoehto voi olla, että puolisot tekevät tuomioistuimelle hakemuksen pesänjakajan määräämisestä. Tällöin pesänjakaja määrittää yritykselle arvon. Riitaisessa tilanteessa on mahdollista, että yrityksen arvostamista käsitellään vielä tämänkin jälkeen tuomioistuimessa, jos toinen puolisoista moittii ositusta.

Lähtökohtaisesti omaisuus tulisi osituksessa arvostaa sen käyvän arvon mukaan. Käyvällä arvolla tarkoitetaan arvoa, joka omaisuudesta saataisiin myymällä se vapailla markkinoilla (ks. esim. KKO:2008:74). Lisäksi yritysten arvonmääritykseen on olemassa erilaisia menetelmiä, kuten substanssiarvomenetelmä ja tuottoarvomenetelmä. Substanssiarvomenetelmässä yrityksen omaisuudelle määritetään ensin käypä arvo ja vähennetään tästä yrityksen velat (ks. esim. KKO:1994:6). Tuottoarvomenetelmässä otetaan huomioon myös tuotot, jotka yrityksestä todennäköisesti saadaan tulevaisuudessa (ks. esim. KKO:2011:2).

Lakimiehemme voivat avustaa avioehtosopimuksen laatimisessa, jos olet yrittäjä ja tahdot suojata yritysomaisuuttasi. Lakimiehemme voivat myös neuvoa esimerkiksi osituksen riitatilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]