Minilex - Lakipuhelin

Ositus: määritelmä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksella tarkoitetaan toimitusta, jossa aviopuolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan puolisoiden kesken. Jos puolisoilla on avioehto ja heillä ei tämän vuoksi ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, ei tehdä ositusta, vaan ainoastaan omaisuuden erottelu. Jos puolisoilla ei ole avioehtoa, kummallekin puolisolle kuuluu lähtökohtaisesti puolet avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, mutta tästä voidaan poiketa esimerkiksi osituksen sovittelun vuoksi. Ositus voidaan toimittaa, kun avioeroa koskeva asia on vireillä tai kun avioliitto on purkautunut. Kun ositus on toimitettu, kummallakaan puolisolla ei ole enää avio-oikeutta toistensa omaisuuteen.

Ositus toimitetaan huolimatta siitä, päättyykö avioliitto eroon vai kuolemaan. Avioliiton purkautuessa eron johdosta laki ei tunne osituspakkoa, eli ositusta ei ole välttämättä pakko tehdä, vaikka se onkin suositeltavaa. Sen sijaan jos avioliitto purkautuu kuoleman johdosta, ositus on tehtävä ennen perinnönjakoa. Lisäksi lain mukaan ositus on toimitettava, jos puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii.

Ositusta koskevia säännöksiä löytyy perintökaaresta ja avioliittolaista. Perintökaari sääntelee sitä, miten ositusprosessi etenee. Perintökaaren mukaan ositus voidaan toimittaa kahdella eri tavalla: sopimus- tai toimitusosituksena. Sopimusosituksessa puolisot voivat jakaa omaisuuden haluamallaan tavalla. Jos sopimukseen ei päästä, on mahdollista tehdä tuomioistuimeen hakemus pesänjakajan määräämiseksi. Pesänjakajan toimittamaa ositusta kutsutaan toimitusositukseksi.

Avioliittolaki sen sijaan sääntelee sitä, miten omaisuus tulee jakaa puolisoiden välillä. Ositus tehdään pääpiirteittäin seuraavalla tavalla: ensin arvioidaan, mikä omaisuus ylipäänsä on avio-oikeuden alaista. Sen jälkeen selvitetään, onko puolisoilla oikeutta saada toiselta vastiketta esimerkiksi siksi, että hän on hoitanut huolimattomasti taloudellisia asioita ja aiheuttanut avio-oikeuden alaisen omaisuuden olennaisen vähentymisen. Tämän jälkeen omaisuuden arvosta vähennetään puolisoiden velat. Lopputuloksena saatu summa jaetaan lähtökohtaisesti tasan puolisoiden kesken, jolloin toiselle voi syntyä velvollisuus suorittaa toiselle tasinkoa.

Jos haluat tietää lisää osituksesta, lakimiehemme vastaavat mielellään kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]