Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus ja osakkeet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioero on laitettu vireille käräjäoikeudelle tehdyllä hakemuksella, suoritetaan puolisoiden omaisuuden jako eli ositus. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden erottelu. Seuraavaksi tarkastellaan, miten puolisoiden omistamat osakkeet jaetaan osituksessa.

Lähtökohtana avioliiton aikana on omaisuuden ja velkojen erillisyyden periaate, eli puolisot omistavat oman omaisuutensa ja maksavat omia velkojaan. Avioliittolailla säädetään kuitenkin puolisoiden avio-oikeudesta toisen puolison omaisuuteen. Tällä tarkoitetaan sitä, että puolisoilla on oikeus puoleen avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Kyseinen avio-oikeus konkretisoituu kuitenkin vasta avioliiton päättymisen yhteydessä. Avio-oikeutta on kuitenkin mahdollista myös rajoittaa. Osapuolet voivat tehdä avio-oikeudesta avioehtosopimuksen tai ulkopuoliset lahjanantajat sekä testamentintekijät voivat määrätä asiakirjoissaan, että omaisuus ei kuulu lahjansaajan tai testamentinsaajan puolisolle. Avio-oikeuden rajoitus voi koskea myös kyseisen omaisuuden, esimerkiksi osakkeen, mahdollista tuloa tai sen sijaan syntynyttä omaisuutta.

Puolisot voivat omistaa osakkeita, esimerkiksi asunto-osakkeita yhdessä tai erikseen. Osakkeet ja niistä saatavat tuotot kuuluvat lähtökohtaisesti avio-oikeuden piiriin, ellei niitä ole suljettu pois esimerkiksi avioehdolla. Mikäli osakkeet ovat avio-oikeuden alaisia, ne otetaan huomioon osituslaskelmassa normaalisti, mutta ennen tätä niiden arvo on selvitettävä. Osakkeiden arvoa laskettaessa tulee ottaa selville niiden käypä arvo, eli sen todennäköinen luovutusarvo sillä hetkellä, kun ositusta tehdään.

Lailla suojellaan tiettyjä puolisoiden oikeuksia, ja tällainen suojelu kohdistuu muun muassa yhteisenä kotina käytettyihin asunto-osakkeisiin. Asunto-osakkeita ei pääsäännön mukaan saa luovuttaa ulkopuoliselle ilman toisen puolison suostumusta.

Avioehdosta, osakkeista ja puolison suojeluun liittyvistä poikkeuksista voit kysyä lisää lakimiehiltämme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]