Minilex - Lakipuhelin

Osituksen uusiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on avioliiton jälkeen tehtävä aviopuolisoiden omaisuuden jako. Avioliitto päättyy avioeroon tai puolison kuolemaan. Ositukselle ei ole säädetty määräaikaa laissa, vaan se tehdään puolison tai kuolleen puolison kuolinpesän vaatiessa ositusta. Ositus on suositeltavaa tehdä varsin pian avioliiton päätyttyä, sillä tällöin puolisoiden omaisuus voi olla yksinkertaisempaa selvittää. Ositus on tarkoitettu lopulliseksi omaisuusjärjestelyksi puolisoiden kesken, eikä osituksen uusiminen sen toimittamisen jälkeen yleensä tule kysymykseen. Jos osituksessa on tapahtunut jokin oleellinen virhe, ositus voi kuitenkin olla pätemätön. Puoliso voi hakea muutosta virheelliseksi katsomaansa ositukseen hieman eri tavoin riippuen siitä, onko kyseessä puolisoiden tekemä sopimusositus vai pesänjakajan toimittama toimitusositus.

Sopimusosituksessa pätee yleinen sopimusoikeudellinen periaate eli se, että sopimukset on pidettävä. Puoliso ei siten voi valittaa osituksen sisällöstä esimerkiksi siksi, että kokee sen epäedulliseksi itselleen. Hänellä on ainoastaan käytettävissään yleiset sopimusoikeudelliset sopimuksen pätemättömyyttä ja kohtuuttomuutta koskevat vetoamisperusteet. Näihin vetoaminen vaatii kuitenkin varsin vahvoja perusteita. Pätemättömyyteen ja kohtuuttomuuteen on vedottava kohtuullisessa ajassa osituksen toimittamisesta. Tarkkaa määräaikaa ei ole.

Osituksen moite on varsinainen, erikseen säädetty osituksen muutoksenhakukeino. Sekä sopimusositusta että toimitusositusta voidaan moittia kuuden kuukauden määräajassa, mutta eri perustein. Sopimusosituksen sisältöä ei siis yleensä voi valituksin muuttaa, mutta puoliso voi moittia sopimusositusta, jos osituksen muotovaatimuksia ei ole noudatettu. Sopimusositus on tehtävä kirjallisesti osapuolten allekirjoituksin, ja kahden esteettömän todistajan on todistettava allekirjoitukset oikeaksi.

Toimitusositusta voi moittia sisällöllisin ja muodollisin perustein. Pesänjakajalla nimittäin on oikeus tehdä osituspäätöksiä puolisoiden puolesta silloin, kun sovinnollista ratkaisua ei löydy. Tämän vuoksi on tarpeen, että puoliso saa hakea muutosta pesänjakajan päätöksiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]