Minilex - Lakipuhelin

Osituksesta sopiminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoiden välinen aviovarallisuussuhde on purettava, kun heidän avioliittonsa on päättynyt joko toisen puolison kuolemaan tai avioeroon. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden erottelu, jossa molemmat pitävät oman omaisuutensa.

Puolisot voivat kuitenkin sopia etukäteen tällaisen tilanteen varalta siitä, miten heidän omaisuutensa on jaettava. Puolisot voivat näin ollen sopia osituksen toimittamisesta. Tällöin, kun puolisot saavat sovittua osituksen sisällöstä, ositusta nimitetään sopimusositukseksi.

Sopimusosituksessa puolisot toimittavat osituksen yksissä tuumin joko itse tai asiamiehiä, kuten lakimiehiä, apunaan käyttäen. Lopputuloksena on tällöin sovinto ja yhteisymmärrys. Mikäli puolisolle on määrätty edunvalvoja, sopimusositus edellyttää maistraatin antamaa lupaa. Sopimusositus on käytännössä selvästi yleisempi kuin toimitusositus, joka on tuomioistuimen määräyksestä ja pesänjakajan toimesta toimitettu ositus. Vaikka perheoikeudellisista riidoista puhutaan paljon, tilastot kertovat, että eroavat puolisot kykenevät useimmiten asiantuntevan lakimiehen opastuksella sopimaan toistensa kanssa omaisuutensa jakamisesta.

Sopimusositus on tehtävä kirjallisena ositussopimuksena (osituskirja), vaikka ositus itsessään on mahdollista tehdä myös suullisena. Todistamisvaikeudet puoltavat vahvasti sopimuksen kirjallista muotoa. Molempien puolisoiden on allekirjoitettava ositussopimus ja kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi. Sopimuksen tulisi käsittää kaiken omaisuuden ja jako suorittaa loppuun. Muutoin kyse on osittaisesta osituksesta ja todellisuudessa ositus on siis vielä kesken. Aviopuolisot käytännössä tekevät eläessään ja yhteiselämän jatkuessa ainoastaan kirjallisen sopimuksen omaisuutensa jakamisesta. Tällöin erotilanteessa tai toisen puolison kuoltua on siis vain toimitettava sopimuksen mukainen omaisuuden ositus, eli jakaminen.

Sopimuksessa tulisi mainita, että puolisot sitoutuvat noudattamaan sopimusta ja olemaan moittimatta sitä millään perusteella. Tällöin sopimus tulee heti voimaan. Puolisot saattavat ositussopimuksessa myös sopia siitä, kuka heidän osituksensa toimittaa, kun sen aika on tullut. Usein tehtävään valitaan asiantunteva lakimies. Tämä valittu lakimies ei kuitenkaan voi oman harkintansa mukaan jakaa puolisoiden omaisuutta, vaan jako on tehtävä puolisoiden laatiman sopimuksen perusteella.

Asiantuntevat lakimiehemme avustavat ositukseen varautumisessa ja tarvittavien asiakirjojen laatimisessa. Ota yhteyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]