Minilex - Lakipuhelin

Ositus Suomen lakiopas

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun puolisot ovat hakeneet avioeroa käräjäoikeudelta tai kun avioliitto on purkautunut puolison kuoleman johdosta, omaisuuden ositus on toimitettava, jos puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, suoritetaan omaisuuden erottelu. Ositussopimus on syytä tehdä vaikka puolisoilla ei olisikaan omaisuutta, sillä se vaikuttaa esimerkiksi myöhemmin mahdollisten uusien puolisoiden asemiin.

Kun tarvittavat asiakirjat ja selvitykset on tehty, suoritetaan osituslaskelma. Ennen omaisuuden yhteenlaskua on katettava olemassa olevat velat tai asetettava niiden suojaksi vakuus. Tämän jälkeen puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen, jotta saadaan selville yhteenlaskettu avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö. Säästö jaetaan puoliksi, ja näin saadaan tietää kummankin puolison avio-osuuksien suuruus.

Avioerotilanteissa varakkaamman puolison on annettava tasoituseränä tasinkoa puolisolleen, mikäli avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on suurempi kuin toisen puolison vastaava omaisuus. Tällaista velvollisuutta ei kuitenkaan ole leskeksi jääneellä puolisolla. 

Ositusta on mahdollista sovitella, jos esimerkiksi toinen puolisoista on uurastanut avioliiton aikana kotona lasten parissa, ja toinen puolisoista tienannut kaiken omaisuuden. Näissä tilanteissa voi olla tarpeellista kohtuullistaa osituksen lopputulosta. Sovittelu voi tulla ajankohtaiseksi myös tilanteissa, joissa avioliitto on kestänyt vain lyhyen ajan. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]