Minilex - Lakipuhelin

Asunnon myynti avioero-osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioliitto päättyy puolisoiden eroon, on ratkaistava, millä tavalla puolisoiden omaisuutensa on jaettava. Jaon kohteena on avioliitossa etenkin puolisoiden yhteinen ja yhteiseksi katsottava omaisuus. Puolisot taikka entiset puolisot voivat keskenään vapaasti sopia, miten heidän omaisuutensa jaetaan. Jos puolisot eivät kuitenkaan pääse sopuun, ratkaisua voidaan hakea tuomioistuimelta.

Kun kyse on yhteisesti omistetun omaisuuden jakamisesta, on kyseessä puolisoiden välisen yhteisomistussuhteen purkaminen. Esimerkiksi puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto on usein yhteisesti omistettu. Erotilanteessa on siten ratkaistava, millä tavalla yhteisen omaisuuden yhteisomistus puretaan.

Eräs vaihtoehto yhteisomistuksen purkamiselle on myydä yhteisesti omistettu esine. Tällöin kauppahinta tulee jaettavaksi omistajien kesken heidän omistussuhteensa mukaisessa suhteessa. Jos esimerkiksi puolisot omistavat kiinteistön puoliksi, kauppahintakin jaetaan tasan heidän kesken. Jos taas he omistavat kiinteistön eri suhteessa, kuten ¼ ja ¾, myyntihinta jaetaan myös samassa suhteessa. Mikäli myynnin toteutustavasta ei ole sovittu, se toteutetaan huutokaupalla. Yleinen myyntitapa on usein käytännössä kiinteistönvälitysyhtiön kautta. Myyminen voi tulla ajankohtaiseksi, jos toinen haluaa hankkiutua eroon osuudestaan mutta ei saa sitä myydyksi sen vuoksi, että kyseessä on yhteisomistussuhde. Ostaja on nimittäin sidottu myyjän yhteisomistussuhteeseen.

Jos myynti ei kuitenkaan tule kysymykseen esimerkiksi riitaisuuden vuoksi, toinen puoliso voi lunastaa toisen puolison osuuden itselleen. Lunastushintana on tarkoituksenmukaista käyttää kyseessä olevan osuuden käypää hintaa. Jos esimerkiksi kiinteistön arvo on 300 000 euroa ja puolisot omistavat kiinteistön puoliksi, lunastushinta olisi tällöin 150 000 euroa. Lunastushinnasta puolisot kuitenkin sopivat keskenään, ja mainittu esimerkki on ohjeistava.

Mikäli puoliso oikeudettomasti tai perusteettomasti estää kiinteistön myyntiä, toinen puoliso voi hakea myyntilupaa käräjäoikeudelta. Käytännössä haetaan myös uskotun miehen määräämistä, joka suorittaa omaisuuden myynnin.

Mikäli yhteisomistussuhteen purkamisessa on näkemyseroja tai muita riitaisuuksia taikka epäselvyyttä mahdollisista veroseuraamuksista, on syytä konsultoida lakimiestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]