Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja kauppakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun avioliitto päättyy eroon tai toinen puoliso kuolee, avio-oikeuden alainen omaisuus selvitetään ja tasataan osituksella. Osituksessa päädytään selvittämään se, kuinka paljon tasinkoa enemmän omaisuutta omistavan puolison täytyy maksaa toiselle puolisolle, jotta kummankin puolison omaisuuden arvo olisi yhtä suuri.

Ositusta voidaan vaatia avioerotilanteissa silloin, kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille. Huomioitava on, että mikäli kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen, ositusta ei toimiteta, vaan sen sijasta omaisuus erotellaan. Ositus koskee nimittäin avio-oikeuden alaista omaisuutta.

Jos puolisoilla oli yhteistä omaisuutta, se voidaan osituksessa jakaa. Ositustoimituksen tarkoitus onkin jakaa puolisoiden velat ja varat. Usein osituksen yhteydessä puolisot sopivat omaisuutensa omistajanvaihdoksista. Hyvin yleistä on esimerkiksi se, että toinen puoliso pitää talon ja toinen mökin. Kiinteistö voi siten siirtyä toisen puolison omistukseen kokonaan tai osittain. Kiinteistön saantokirja voi olla osituskirja, eli kauppakirja ei välttämättä ole tarpeellinen.

Kauppakirja on osituksen omistajavaihdoksessa tarpeen silloin, kun kiinteistön omistuksen vaihdoksessa on käytetty ulkopuolisia varoja, sillä tällöin omistajavaihdos on rinnastettavissa kauppaan. Siitä seuraa se, että puolisoiden tulee laatia kauppakirja laissa säädettyjen edellytysten mukaisesti niin suurelta osalta, kuin omistajavaihdoksessa on käytetty puolisoiden jaettavan varallisuuden ulkopuolisia varoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]