Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön arvon määrittäminen osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omistamiin osakkeisiin, jos avio-oikeutta ei ole erikseen rajattu pois avioehdolla. Tällöin osituksessa osakkeille on määritettävä arvo, jotta ositus saadaan tehtyä. Yrityksen arvonmääritys voi olla hankalaa etenkin, jos yrittäjän omalla työpanoksella ja ammattitaidolla on suuri merkitys yrityksen toiminnan kannalta. Osituksessa omaisuus tulisi lähtökohtaisesti arvostaa käypään arvoon, eli siihen arvoon, joka omaisuudesta saataisiin, jos se myytäisiin vapailla markkinoilla (ks. esim. KKO:2008:74). Yrityksille tällaista hintaa on kuitenkin vaikea määritellä, joten oikeuskäytännössä on yrityksestä riippuen käytetty erilaisia menetelmiä yritysten arvostamiseen. Esimerkiksi substanssiarvomenetelmässä määritellään ensin yrityksen käypä arvo ja vähennetään tästä yrityksen velat (ks. esim. KKO:1994:6). Tuottoarvomenetelmässä huomioidaan myös tulevaisuudessa saatavat tuotot (ks. esim. KKO:2011:2).

Osakeyhtiön arvon määrittäminen helpottuu, jos osapuolet pystyvät tekemään osituksen sovinnollisesti. Tällöin osapuolet voivat tehdä osituksen sopimallaan tavalla, eli he voivat vapaasti sopia myös osakkeiden arvosta. Arvostamisessa voi käyttää apuna esimerkiksi tilintarkastajan arviota. Jos sen sijaan osapuolet eivät pääse sovintoon osakeyhtiön arvosta, käräjäoikeus voi hakemuksesta määrätä pesänjakajan toimittamaan osituksen. Tällöin pesänjakaja myös määrittää osakeyhtiölle arvon.

Jos osapuolet ovat tyytymättömiä pesänjakajan arvostamisratkaisuun, ositusta voi moittia kuuden kuukauden kuluessa osituksen toimittamisesta. Myös sopimusositusta voi moittia samassa ajassa, mutta vain sillä perusteella, että ositusta ei ole tehty säädetyssä muodossa. Tämän moiteajan lisäksi on osapuoli voi vedota osituksen pätemättömyyteen, jos ositus on aikaansaatu esimerkiksi käyttämällä hyväksi toisen osapuolen ymmärtämättömyyttä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]