Minilex - Lakipuhelin

Onko avioerossa ositukselle aikarajaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Molempien puolisoiden tai toisen puolison hakiessa avioeroa avioliitto päättyy harkinta-ajan jälkeen eroon. Avioerossa molemmilla puolisoilla on oikeus vaatia omaisuuden osittamista. Aikarajaa osituksen tekemiselle ei ole, eikä sen tekeminen ole pakollista. Ositus olisi silti suositeltavaa tehdä mahdollisimman varhain ositusperusteen eli tässä yhteydessä avioeron tultua vireille. 

Omaisuuden osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan tasan puolisoiden kesken avio-oikeuden mukaisesti. Mikäli osapuolet ovat poistaneet avio-oikeutensa eli oikeutensa toistensa omaisuuteen avioehtosopimuksella kokonaan, toimitetaan omaisuuden erottelu osituksen sijaan eli kummatkin saavat oman omaisuutensa. Yhteinen omaisuus jaetaan tasan. 

Avioerotilanteessa ositus on toimitettava avioeron ollessa vireillä tai avioliiton purkautuessa, jos puoliso vaatii ositusta tehtäväksi. Ositus toimitetaan siis puolison vaatimuksesta eikä ole siten pakollinen. Puoliso voi hakea haasteella omien ja puolison velkojen selvittämistä.

Oikeus osituksen vaatimiseen ei vanhene. Toinen osapuoli voi vaatia omaisuuden osittamista vuosien tai jopa vuosikymmenien päästä avioeron jälkeen, vaikka onkin todennäköistä, että osituksen vaatiminen yhtä tehokkaasti monia vuosia myöhemmin on vaikeampaa. Osituksen tekemättömyys voi muodostua lisäksi ongelmalliseksi perinnönjaossa, jos kuollut henkilö on ollut naimisissa eläessään, eikä avio-osuuden ositusta ole tehty.

Osituksen tekeminen mahdollisimman nopeasti on järkevää ja usein molempien osapuolten näkökulmasta heidän intressiensä mukaista. Etenkin tasinkoa saavan osapuolen intressissä on mahdollisimman nopea ositus. Osituksen nopea toimittaminen on myös varakkaamman osapuolen intressissä, koska ositukseen kuuluvaan omaisuuteen kuuluu avioeron hetkellä olleen omaisuuden lisäksi sen hetkisen omaisuuden tilalle tullut omaisuus sekä siitä syntynyt tuotto.

Osituksen nopea toimittaminen on järkevää molempien osapuolten näkökulmasta vaikka sille ei ole osoitettu aikarajaa. Mitä pidempi aika on kulunut avioerosta, sitä suurempia riskejä ositukseen liittyy. Ositukseen liittyy myös monia eri vaiheita, jotka molemmat osapuolet mitä todennäköisimmin haluavat saada mahdollisimman nopeasti hoidetuksi ja pois päiväjärjestyksestä. Ositukseen voidaan määrätä pesänjakaja, jos puolisot eivät pysty sopimaan osituksesta keskenään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]