Minilex - Lakipuhelin

Osituksessa huomioitavaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan syntyy ositusperuste, jonka myötä puolisoiden aviovarallisuusyhteys päätetään osituksella. Osituksessa avio-oikeuden alainen omaisuuden säästö lasketaan yhteen ja jaetaan puolisoiden kesken tasan. Osituksessa on huomioitava monia asioita, kuten ositettavan omaisuuden määrittely, yhteisomistus, osituskirjan laatiminen sekä osituksen ajankohta.

Ositettavan omaisuuden omaisuuspiiriin kuuluu avioliiton aikana ja avioliittoa ennen puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus. Myös omaisuuden tuotto ositusperusteen syntyhetken ja osituksen väliseltä ajalta kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Ositusperusteen syntyhetken jälkeen saatua omaisuutta ei huomioida osituksessa. Avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen voidaan vaikuttaa avioehtosopimuksella. Avioehto voi poistaa avio-oikeuden tietystä omaisuudesta tai poistaa avio-oikeuden kokonaisuudessaan. Avioehto tulee ottaa huomioon osituksessa, mutta sitä voidaan sovitella, jos avioehdon noudattaminen johtaisi jommankumman osapuolen näkökulmasta kohtuuttomaan lopputulokseen.

Osituksen varmistaminen lopullisesti suoritetuksi laaditaan osituksesta ositussopimus eli osituskirja. Osituskirja selventää tilannetta mahdollisten tulevien riitojen varalta. Ositus voi olla lopullisen osituksen sijaan myös osittainen, jos jokin omaisuus jaetaan vasta myöhemmin. Jos ositussopimuksessa ei mainita olevan kyseessä lopullinen ositus, voidaan ositus tulkita osittaiseksi ositukseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toinen puolisoista voi esittää ositusvaateen. Ositussopimus kannattaakin tehdä aina ja ositus on jäkevää tehdä mahdollisimman joutuisasti. Ositusvaateen esittämisoikeus ei ole voimassa loputtomiin, joten passiivisuus ositusta kohtaan ei ole pitkän päälle järkevää kenenkään osapuolen kannalta.

Vaikka osituksen ideana on varallisuussuhteen päättäminen ja yhteisen omaisuuden jakaminen, jokin omaisuus voidaan jättää yhteisomistukseen. Yhteisomistukseen jätettävä omaisuus on kuitenkin huomioitava ositussopimuksessa. On myös huomioitava, että yhteisomistukseen jätettävä omaisuus vaatii keskusteluyhteyttä entiseen puolisoon tai kirjallista sopimusta. Osituspakkoa avioeron yhteydessä ei ole, joten omaisuuden ositusta ei ole pakko tehdä. Pitkään venynyt ja tekemättä jäänyt ositus vaikeuttaa kuitenkin omaisuuden määrittelemistä esimerkiksi perinnönjaossa. Omaisuus onkin pakko osittaa ennen perinnönjakoa, jotta perintöosuudet pystytään määrittellä.

Mikäli toinen puoliso voi osoittaa toisen puolison hukanneen avio-oikeuden alaista omaisuutta, omaisuuden hukkaaminen voidaan mahdollisesti huomioidan osituksessa. Huomiointi tapahtuu vastikkeella, jolla otetaan hukattu omaisuus huomioon laskennalliseti osituksessa. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi tuhlailevasti otettua velkaa ei huomioida osituksessa. Vastikejärjestelmä on kaiken kaikkiaan monimutkainen, josta tarkemmin voi kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]