Minilex - Lakipuhelin

Ositus, tasinko ja verotus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesta kaikki omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta, olipa se hankittu avioliiton aikana tai sitä ennen. Avio-oikeuden alaisen omaisuuden ulkopuolelle jää täten omaisuus ja sen säästö, jos se on hankittu vasta avioliiton päättymisen jälkeen. Avioliitto päättyy pääsääntöisesti joko avioeroon tai toisen puolison kuolemaan ja tämän seurauksena suoritetaan puolisoiden välillä omaisuuden ositus.

Avioliiton päättyessä puolisoiden omaisuus jaetaan tasan aviovarallisuusjärjestelmän perusteella. Osituksessa selvitetään molempien puolisoiden omaisuus ja lasketaan yhteen avio-oikeuden alainen omaisuus. Kyseisestä omaisuudesta vähennetään velat, jonka jälkeen saadaan tietää avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö. Kun puolisoiden avio-oikeuden alaiset säästöt on laskettu yhteen, saadaan tietää avio-oikeuden alaisen omaisuuden yhteenlaskettu säästö, joka jaetaan tasan puolisoiden kesken. Avioerotilanteissa varakkaampi puoliso joutuu maksamaan toiselle puolisolle tasoituseränä tasinkoa, jotta varallisuudet saadaan tasoitettua todellisuudessa. Avioliiton päättyessä toisen puolison kuolemaan ei leskellä ole tällaista tasingonmaksuvelvoitetta kuolleen puolison perillisiä kohtaan. Tätä lesken oikeutta kutsutaan tasinkoprivilegiksi. 

Tasingonmaksu ei ole lähtökohtaisesti verotettavaa tuloa eikä varainsiirtoverotusta synny. Verottomuutta perustellaan sillä, että maksu on tapahtunut avioliittolaissa säädetyllä tavalla. Jos tasingon maksussa on kuitenkin käytetty osituslaskelman ulkopuolisia varoja, ei kyseessä ole enää verovapaa ositussaanto. Lisäksi oikeuskäytännössä on otettu kantaa siihen, onko tasingosta luopumista pidettävä lahjaveron alaisena saantona. Korkein hallinto-oikeus päätyi ratkaisussaan siihen, ettei puolison tarkoituksena ollut antaa varallisuutta lahjana puolisolleen, eikä menettelyä voitu pitää perintö- ja lahjaverolain mukaisena veronalaisena lahjana.

Oikeuskäytäntö on voinut muuttua artikkelin kirjoituksen jälkeen huomattavastikin, joten kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen ennen osituslaskelman laadintaa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]