Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus käräjäoikeuden avulla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omaisuuden ositus voidaan suorittaa ositusperusteen synnyttyä avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Omaisuus ositetaan avio-oikeuden mukaisesti, mikäli puolisoilla ei ole keskinäistä avioehtosopimusta. Puolisot voivat sopia keskenään omaisuutensa osituksesta. Jos puolisot eivät pääse osituksesta sopuun, tarpeen vaatiessa käräjäoikeus määrää hakemuksesta omaisuuden ositukseen pesänjakajan.

Avioerohakemuksen yhteydessä käräjäoikeudelle on mahdollista esittää liitännäisvaatimus pesänjakajan määräämisestä. Hakemus voidaan laatia myös vain pesänjakajan määräämistä varten ja saattaa erillisessä oikeudenkäynnissä käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Pesänselvittäjää ei ole mahdollista vaatia avioerosta johtuvan osituksen yhteydessä.

Hakemus pesänjakajasta on lähetettävä siihen käräjäoikeuteen, jossa toisella puolisolla on vakituinen asuinpaikka tai kotipaikka. Hakijana voi olla joko molemmat tai vain toinen puolisoista. Mikäli vain toinen puoliso hakee pesänjakajaa, toiselle puolisolle on varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Hakijasta ja kuultavasta on ilmoitettava hakemuksessa nimet ja muut tarvittavat yhteystiedot.

Pesänjakajaa voi hakea sekä omaisuuden ositukseen sekä omaisuuden erottelua varten. Omaisuus ositetaan, mikäli aviopuolisoilla on avio-oikeuden alaista omaisuutta. Omaisuus erotellaan, jos puolisoilla on avioehto, joka poistaa avio-oikeuden kokonaisuudessaan. Omaisuuden ositusta voidaan sovitella, mikäli ositus avioehtosopimuksen tai avio-oikeuden nojalla johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai toinen puoliso saisi taloudellista etua perustetttomasti. Sovittelussa huomioidaan muun muassa avioliiton kestoaika sekä puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi.

Tuomioistuin määrää pesänjakajan, mikäli osituksesta tai erottelusta ei saada sopimusta aikaiseksi puolisoiden välillä. Lähtökohtaisesti pesänjakajan tehtävänä on saada puolisot sopimaan omaisuuden osituksesta, mutta tarpeen vaatiessa pesänjakaja ratkaisee asian puolueettomasti. Pesänjakajahakemuksen voi tehdä ilman lakimiehen apua, mutta tarvittaessa voit pyytää apua ja lisätietoa lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]