Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja tasingosta luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on aviopuolisoiden välisten varallisuussuhteiden selvittämiseen ja avio-oikeuden toteuttamiseen tähtäävä toimitus, joka voidaan suorittaa avioeron tultua vireille tai avioliiton purkauduttua. Lain mukaan toimitettavassa osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja kummankin puolison avio-osaksi katsotaan puolet tästä kokonaissummasta. Osituslaskelman tuloksena saadut puolisoiden osuudet toteutetaan käytännössä siten, että enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistanut puoliso antaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona sen verran, että kummallekin jää avio-oikeuden alaista omaisuutta yhtä paljon. Leskellä on kuitenkin jäämistöosituksessa oikeus kieltäytyä tasingon luovuttamisesta kuolleen puolison perillisille. Osituksessa vähemmän omistanut osapuoli voi myös halutessaan luopua oikeudestaan tasinkoon.

Tasinkoon oikeutettu voi siis luopua oikeudestaan osituksen toisen osapuolen hyväksi. Tämä on mahdollista niin osapuolten keskenään toimittamassa sopimusosituksessa kuin pesänjakajan hoitamassa toimitusosituksessakin, mutta pesänjakaja ei tietenkään voi määrätä toista puolisoa luopumaan hänelle kuuluvasta tasingosta. Luopumisen onkin perustuttava luopujan tahdonilmaisuun tai osapuolten sopimukseen. Tasingosta luopumista ei katsota lahjaksi osituksen toiselle osapuolelle, eikä siitä siten aiheudu myöskään lahjaveroseuraamuksia. Tasinko-oikeudesta luopuminen on sallittua myös velalliselle, eikä velkojilla olekaan oikeutta peräyttää toimitettua ositusta ja vaatia tasingon suorittamista. Puolison velkoja ei siis voi luottaa siihen, että velallinen puoliso saisi avio-oikeuden nojalla toiselta omaisuutta. Tasingosta on mahdollista luopua myös osittain tyytymällä lakimääräistä pienempään tasinkoon.

Ositus on mahdollista toimittaa hyvin pitkälti osapuolten sopimuksen mukaan ja osapuolet voivat myös luopua heille lain mukaan kuuluvista oikeuksistaan. Tasingosta luopuminen voi usein tulla kysymykseen tilanteissa, joissa toinen puoliso on pahasti velkaantunut ja tasinkona annettu omaisuus menisi kokonaisuudessaan velkojen maksuun. Jos osituksen toisena osapuolena onkin esimerkiksi kuolinpesässä osakasasemassa oleva puolisoiden yhteinen lapsi, saattaa eloonjäänyt puoliso haluta, että mahdollisimman suuri osa omaisuudesta menisi perintönä kyseiselle lapselle. Tasingosta luopumista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, jottei päätöstään kadu myöhemmin. Oikeudellisia neuvoja tasingosta luopumiseen liittyen saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]