Minilex - Lakipuhelin

Osituksen moiteaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksella tarkoitetaan aviopuolisoiden omaisuuden jakoa avioliiton purkautumisen jälkeen. Vaikka aviopuolisot omistavat liiton aikana oman omaisuutensa, on heillä lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus realisoituu osituksessa, jossa kummankin puolison avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen. Saatu summa jaetaan puoliksi ja enemmän omistanut puoliso luovuttaa vähemmän omistaneelle puolisolle omaisuutta tasinkona, kunnes molemmille puolisoille jää yhtä paljon avio-oikeuden alaista omaisuutta. Puolisot voivat toimitta osituksen keskenään sopimusosituksena, tai he voivat hakea pesänjakajaa tekemään toimitusosituksen. Pesänjakajan toimittamaan ositukseen tyytymätön voi nostaa osituksen toista osapuolta vastaan kanteen moiteajan kuluessa.

Osituksen toimittamiseen sovelletaan perinnönjaon toimittamista koskevia säännöksiä, ja siten myös osituksen moiteaika on sama kuin perinnönjaon moiteaika. Osituksen moitekanne on siis pääsääntöisesti nostettava kuuden kuukauden kuluessa jaon toimittamisesta. Pesänjakajan toimittamaa ositusta on mahdollista moittia niin sisällöllisin kuin muodollisinkin perustein tämän määräajan puitteissa. Myös sopimusositusta koskee sama kuuden kuukauden määräaika muotovirheeseen vetoamisen osalta, mutta ositussopimuksen riitauttamiseen muilla perusteilla sovelletaan yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä. Sitä ei siis koske kuuden kuukauden määräaika, vaan vaatimus on esitettävä kohtuullisessa ajassa osituksen toimittamisesta. Kohtuullista aikaa ei ole tarkemmin määritelty, vaan asiaa arvoidaan tapauskohtaisesti.

Ositukseen tyytymättömän on siis toimittava melko pian toimitusosituksen jälkeen, jos hän ei halua osituksen saavan lainvoimaa. Samoin viipymättä on reagoitava osituskirjassa havaittuun muotovirheeseen, sillä moiteajan umpeen kuluminen korjaa virheen ja pätevöittää osituksen. Osituksesta sovittaessa kannattaa myös olla tarkkana sen suhteen, mitä hyväksyy, sillä osituksen sisällöstä valittaminen ei enää allekirjoituksen jälkeen onnistu muuten kuin yleisillä sopimusoikeudellisilla perusteilla. Ositussopimusta laadittaessa voikin olla tarpeellista kääntyä lakimiehen puoleen, jotta myöhemmältä moitetarpeelta vältyttäisiin. Samoin lakimies, esimerkiksi lakipuhelimessamme, voi auttaa osituksen moittimiseen liittyvissä kysymyksissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]