Minilex - Lakipuhelin

Osituksen ratkojat riitatilanteissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vaikka osituksesta tulisi riitainen, on onneksi olemassa useita keinoja, joilla riitatilanteita voi yrittää ratkoa. Ensinnäkin osapuolten kannattaa olla yhteydessä lakimieheen ja pyrkiä tekemään ositus sopimusosituksena lakimiesten avustuksella. Sopimusosituksen etuna on ensinnäkin sen joustavuus: lain mukaan puolisot voivat tehdä osituksen haluamallaan tavalla. Lisäksi sopimusosituksessa ei tule maksettavaksi pesänjakajan kuluja.

Jos sovintoa ei kuitenkaan millään synny, ainoaksi vaihtoehdoksi jää se, että puolisot tekevät tuomioistuimelle hakemuksen pesänjakajan määräämisestä. Tällöin pesänjakaja toimittaa osituksen. Lain mukaan myös pesänjakajan tulisi kuitenkin yrittää saada osapuolet sopimaan osituksesta. Jos sopimus saadaan aikaan, ositus toimitetaan sen mukaisesti.

Jos osapuolet ovat tyytymättömiä toimitettuun ositukseen, ositusta saatetaan joutua ratkomaan vielä tuomioistuimessa. Osituksen moittimista koskevat eri säännökset riippuen siitä, onko kyseessä osapuolten keskenään tekemä sopimusositus vai pesänjakajan tekemä ositus. Pesänjakajan tekemää ositusta täytyy moittia kuuden kuukauden kuluessa osituksen toimittamisesta. Myös sopimusositusta voi moittia samassa ajassa, mutta vain sillä perusteella, että ositusta ei ole tehty säädetyssä muodossa. Tämän moiteajan lisäksi on huomioitava, että sopimusositus on nimensä mukaisesti luonteeltaan osapuolten välinen sopimus. Sopimusosituksen osapuoli voi siis vedota osituksen pätemättömyyteen, jos ositus on aikaansaatu esimerkiksi käyttämällä hyväksi toisen osapuolen ymmärtämättömyyttä.

Ositukseen liittyviä riitatilanteita voidaan siis ratkoa lakimiesten, pesänjakajan sekä viime kädessä tuomioistuinten avulla. Lisäksi osapuolten on mahdollista käyttää apuna muitakin asiantuntijoita. Esimerkiksi asunnon arvoa määriteltäessä voidaan pyytää arviota kiinteistönvälittäjältä tai yrityksen arvoa määriteltäessä esimerkiksi tilintarkastajalta.

Jos olet osapuolena riitaisessa osituksessa, lakimiehemme voivat neuvoa, kuinka tilanteessasi tulisi edetä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]