Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja edunvalvonta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksessa puolisoiden omaisuus jaetaan ja aviovarallisuussuhteet pyritään purkamaan. Ositus voidaan toimittaa toisen puolison kuoleman jälkeen eloonjääneen puolison ja kuolinpesän osakkaiden välillä tai avioeron vireilletulon jälkeen puolisoiden välillä, kun joku ositukseen osallinen niin vaatii. Ositus voidaan hoitaa joko osapuolten tekemällä ositussopimuksella tai pesänjakajan suorittamana toimitusosituksena. Osituksen toimittamisella voi olla osapuolille merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, ja joko puoliso tai joku kuolinpesän osakkaista voi olla edunvalvonnan tarpeessa. Jos henkilö on vajaavaltainen alaikäisyyden tai vajaavaltaiseksi julistamisen vuoksi, edustaa edunvalvoja häntä osituksessa. Jos taas henkilölle on määrätty edunvalvoja joko kaikkien asioiden hoitoa tai vaikkapa vain ositusta varten, mutta hänen toimintakelpoisuuttaan ei ole rajoitettu, voivat edunvalvoja ja päämies osallistua ositukseen yhdessä.

Edunvalvoja voi siis lähtökohtaisesti edustaa päämiestään osituksessa, ellei toisin ole määrätty. Mikäli päämies, jolla ei ollut kelpoisuutta tehdä ositussopimusta, on allekirjoittanut osituskirjan, ei sopimus sido päämiestä, ellei hän hyväksy sitä myöhemmin tultuaan täysivaltaiseksi. Ositussopimuksen tekeminen on kuitenkin luvanvaraista myös edunvalvojalle. Edunvalvojalla ei ole oikeutta tehdä päämiehensä puolesta ositussopimusta ilman holhousviranomaisen eli maistraatin lupaa, jos ositus toimitetaan ilman pesänjakajaa. Lupa tarvitaan myös osittaiseen ositukseen. Ositussopimus on siis mahdollista tehdä, mutta sopimuksen on saatava holhousviranomaisen hyväksyntä. Jos osituksen toimittaa pesänjakaja, allekirjoittaa hän yksin osituskirjan, eikä maistraatin lupaa tarvita.

Osituksessa vajaavaltainen tarvitsee siis edunvalvojaa siinä missä muihinkin taloudellisiin toimiin ja esimerkiksi perinnönjakoon. Usein ositus toimitetaankin yhdessä perinnönjaon kanssa, jolloin esimerkiksi lupa ositussopimukselle ja perinnönjakosopimukselle voidaan hakea samalla kertaa. Myös muut kuin vajaavaltaiset voivat tarvita edunvalvojaa osituksessa, jos he eivät itse voi huolehtia taloudellisista asioistaan. Jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi edunvalvojan roolista tai tarpeellisuudesta osituksessa, neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]