Minilex - Lakipuhelin

Milloin osituksesta tulee lainvoimainen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on puolisoiden välillä toimitettava varallisuussuhteiden selvittämis- ja purkamismenettely, jossa puolisoiden avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan osituksen osapuolten kesken.  Ositus voidaan hoitaa joko osapuolten välisellä sopimuksella tai pesänjakajan suorittamana toimitusosituksena. Jos kyseessä on sopimusjako, allekirjoittavat kaikki ositukseen osalliset osituskirjan ja kaksi esteetöntä henkilöä todistaa sen oikeaksi. Jos taas kyseessä on toimitusositus, riittää pesänjakajan allekirjoitus. Ositus toimitetaan pitkälti perinnönjakoa koskevien säännösten mukaisesti, ja myös osituksen moittimista ja lainvoimaisuutta arvioidaan samalla tavoin. Ositus voi saada lainvoiman joko ositustahojen sitouduttua olemaan sitä moittimatta tai moitteelle varatun määräajan kulumisen myötä. Osituksen saatua lainvoiman, ei puolisoilla enää ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Puolisot voivat myös vedota lainvoiman saaneeseen osituskirjaan täysimääräisesti ja esimerkiksi saada lainhuudon osituksessa saatuun kiinteistöön.

Osituksen moittimisen määräajat riippuvat osittain sen toimitustavasta: toimitusositusta tulee moittia niin sisällöllisellä kuin muotoon liittyvällä perusteella kuuden kuukauden kuluessa, mutta sopimusositusta kuuden kuukauden määräaika koskee vain muotovirheen osalta. Muuten sopimusositukseen sovelletaan yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä. Ositus tulee kuitenkin aina lainvoimaiseksi viimeistään kuuden kuukauden kuluttua osituksen toimittamisesta eli moiteajan kuluttua umpeen. Aiemmin osituskirja voi saada lainvoiman kaikkien ositusosapuolten hyväksyttyä osituksen ja sitouduttua olemaan moittimatta jakoa. Tällöin ositus saa lainvoiman heti ja esimerkiksi osituskirjan mahdollinen muotovirheestä johtuva pätemättömyys korjaantuu. Hyväksymistahdonilmaisun tulee kuitenkin olla pätevä ja se voi koskea vain osapuolten tiedossa tai selonottovelvollisuuden piirissä olleita seikkoja.

Osituksen lainvoimaiseksi tulo on usein tärkeää reaalisen osituksen loppuun saattamisen kannalta, ja siksi lainvoimaisuutta halutaan tavallisesti kiirehtiä hyväksymällä osituskirja ja luopumalla moiteoikeudesta. Riskinä tällaisissa kiireellisissä hyväksymisissä on kuitenkin se, etteivät asianosaiset aina perehdy osituskirjaan riittävästi, eivätkä he välttämättä edes tiedä, mitä moitittavaa asiassa voisi olla. Moiteoikeudesta luopuminen voikin pahimmassa tapauksessa johtaa jopa oikeudenmenetyksiin. Jos olet epävarma siitä, tulisiko sinun moittia ositusta tai hyväksyä se, kannattaakin kysyä neuvoa esimerkiksi lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]