Minilex - Lakipuhelin

Avioero-ositus ja osakeyhtiö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avio-oikeuden piiriin osituksessa kuluu se omaisuus, mikä puolisoilla oli ositusperusteen syntyhetkellä. Ositusperusteen syntyhetki on se hetki, kun avioero on tullut vireille. Omaisuuden arvostushetki on kuitenkin ositushetki. Omaisuus arvostetaan käypään arvoon. Käypä arvo on hankala määrittää liikeomaisuuden kohdalla. Toinen puoliso saattaa esimerkiksi omistaa pienehkön osakeyhtiön osakekannan kokonaan tai osaksi.

Yleensä käypä arvo voidaan määrittää arvioimalla minkä hinnan puoliso saisi, tai on jo saanut, myymällä osakkeensa. Mahdollisena luovutushintana voidaan pitää tuottoarvoa, jos on kyse yrityksestä, jonka tuotto-odotus on vakaa, eikä tulos riipu omistajan työpanoksesta. Substanssiarvoa taas voidaan käyttää, kun on kyse yhden hengen yrityksestä, jossa tulos riippuu suuresti omistajan työpanoksesta.

Tuottoarvo määritetään arvioimalla yrityksestä omistajalleen vastaisuudessa odotettavissa oleva tuotto vähennettynä menoilla. Tuottoarvossa, toisin kuin substanssiarvossa, otetaan huomioon siis omistajan työpanos, vakiintunut asiakaskunta ja liikesuhteet. Puolison tulevaan ansaintakykyyn perustuvat tulot jäävät osituksen ulkopuolelle. Tuottoarvoon perustuvasta laskelmasta on tultava hieman alaspäin, jotta puolison liikemiestaidot eivät vaikuttaisi laskelmaan liikaa.

Substanssiarvo saadaan arvioimalla mikä kauppahinta saataisiin jos yritys lopetettaisiin ja yrityksen tuotannontekijät (käyttö- ja vaihto-omaisuus, kiinteistöt ym.) myydään ja velat maksetaan pois. Joissain tapauksissa substanssiarvo osoittautuu tuottoarvoa suuremmaksi, jolloin voi olla perusteltua käyttää substanssiarvoa. Yritystä koskeva luovutusrajoitus ei aina estä tuottoarvon käyttämistä. Tuotto-odotusten huomioimatta jättäminen suosisi perusteettomasti yrittäjäpuolisoa toisen osituspuolen kustannuksella. Apteekin harjoittaminen perustuu kuitenkin luovuttamattomaan henkilökohtaiseen oikeuteen, apteekkilupaan, jolloin tuottoarvoa ei voida käyttää. Tällöin on käytettävä substanssiarvoa. Ongelmia substanssiarvoa käytettäessä saattaa aiheutua, jos yhtiön yhtiöjärjestykseen sisältyy lunastuslauseke, jonka mukaan osakkeiden luovutuksesta saa pienemmän vastikkeen kuin osakkeiden substanssiarvo olisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]