Minilex - Lakipuhelin

Ositus ja sovittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus tarkoittaa, että avio-oikeuden alainen omaisuus jaetaan avioeron yhteydessä tai toisen aviopuolison kuollessa kahteen osaan. Pääsääntönä osituksessa on, että molemmat osapuolet saavat täysin saman suuruiset osuudet omaisuudesta. Avioehtosopimuksella on mahdollista säännellä etukäteen omaisuuden jakautumista. Tapauskohtaisen harkinnan perusteella ositusta koskevista säännöistä tai avioehtosopimuksesta voidaan poiketa sovittelemalla, mikäli ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen tai toinen puolisoista saisi perusteettomasti taloudellista etua. Lisäksi sovittelua harkittaessa huomiota kiinnitetään ensinnäkin siihen, kuinka pitkään avioliitto on kestänyt. Toiseksi sovitteluun vaikuttaa molempien puolisoiden tekemä työ yhteisen talouden ja elatuksen hyväksi. Kolmantena seikkana huomioidaan mahdolliset muut taloudelliset perustelut. Sovittelun mahdollisuutta arvioidessa tulee kysyä, johtaisiko ositus ilman sovittelua epäoikeudenmukaiseen lopputulokseen.

Osituksen sovittelun tyyppitilanne koskee ensinnäkin hyvin lyhytaikaista avioliittoa, jossa ei ole laadittu avioehtosopimusta ja aviopuolisoiden varallisuus on suuressa epätasapainossa. Kyseisenlaisessa tilanteessa köyhempi puoliso voi saada perusteetonta taloudellista etua solmitusta avioliitosta, sillä hän saisi osansa varakkaamman puolisonsa omaisuudesta. Päinvastainen tilanne puolestaan syntyy, jos avioliitto on kestänyt vuosikymmeniä ja puolisoilla on avio-oikeuden poissulkeva avioehtosopimus. Tällöin avioliiton päättyminen joko avioeron tai puolison kuoleman seurauksena voisi johtaa kohtuuttomaan lopputulokseen huonommassa taloudellisessa tilanteessa olevalle osapuolelle, jos omaisuuseriä ei tasattaisi lainkaan. Vähävaraisempi puoliso on esimerkiksi saattanut huolehtia yhteisestä kodista ja lapsista, jolloin hänellä ei ole ollut mahdollisuutta kartuttaa ansiotuloja puolisonsa tavoin. Koska sovittelun mahdollisuutta arvioidaan aina tapauskohtaisesti, ei yleisille esimerkeille kannata antaa liikaa painoarvoa. Epävarmassa tilanteessa kannattaa aina ottaa yhteyttä lakimieheen, jotta tilanteen erityispiirteet voidaan huomioida.  

Osituksen sovittelu tulee lähinnä kyseeseen toimitusosituksessa. Toimitusositus tarkoittaa, että tuomioistuin on määrännyt ulkopuolisen pesänjakajan ositusta varten jommankumman tai molempien puolisoiden hakemuksen perusteella. Puolisoiden yhteisymmärryksessä saavutetussa sopimusosituksessa sovittelu ei ole mahdollinen, sillä sopimusositus voidaan toteuttaa ainoastaan puolisoiden yhteisymmärryksessä. Sopimusositusta on kuitenkin mahdollista moittia, mutta kyseessä on oikeudellisesti täysin eri toimenpide osituksen sovitteluun nähden.

Mikäli epäilet osituksen johtavan omalla kohdallasi epäoikeudenmukaiseen lopputulokseen, ota rohkeasti yhteyttä lakimiehiimme. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]