Minilex - Lakipuhelin

Ositus oikeusapu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositus on toimitus, joka tehdään vaadittaessa ja tavallisimmin silloin, kun puolisoiden avioliitto purkautuu avioeron vuoksi tai toinen puoliso kuolee. Avioeron vireilletultua toimitettavan avioero-osituksen ositustahoja ovat puolisot ja ositusperusteen katsotaan syntyvän tällöin nimenomaan avioeron vireilletulon hetkellä. Toisen puolison kuoltua mahdollistuvan jäämistöosituksen ositustahoja ovat eloonjääneen puolison lisäksi kuolleen puolison oikeudenomistajat. Ositusperusteen syntyhetkenä pidetään tällöin toisen puolison kuolinhetkeä. Ositus voidaan toimittaa myös silloin, kun puolisot on tuomittu asumuseroon vieraassa valtiossa ja heidän varallisuussuhteisiinsa sovelletaan Suomen lakia. Osituksen toimittamiseen voi sisältyä useita oikeudellisesti haastavia toimia, minkä vuoksi ositustahojen saattaa olla tarpeellista saada osituksen yhteydessä oikeusapua. Artikkelin edetessä keskitytäänkin tarkemmin siihen, miten oikeusapua käytännössä katsoen voidaan hakea ja milloin sen saaminen on mahdollista.  

Osituksen tarkoituksena on pääasiallisesti saada purettua puolisoiden välillä vallinnut aviovarallisuussuhde ja saada ratkaistua lopullisesti siihen liittyvät kysymykset. Osituksessa toteutetaan puolisoiden avio-oikeus, joka tavallisimmin ilmenee tällöin puolisoiden oikeutena saada puolet puolisoiden avio-oikeuden alaisen nettovarallisuuden yhteenlasketusta säästöstä. Jos puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, on osituksen sijaan mahdollista toimittaa omaisuuden erottelu.

Millaista oikeusapu voi olla ja mitä sen myöntämismahdollisuuksien arvioinnissa huomioidaan?

Oikeusavun osalta on pidetty tarpeellisena tarkastella sitä, millainen asia on laadultaan ja merkitykseltään. Oikeusavun on näin ollen katsottu voivan tilanteesta riippuen pitää sisällään keskenään erilaisiakin palveluita. Esimerkiksi oikeudenkäyntiasioiden suhteen on katsottu, että henkilön voi olla tarpeellista saada apua kanteen nostamiseen tai oikeudenkäynnissä puolustautumiseen ammattitaitoiselta avustajalta. Riidattomiin avioeroasioihin tai muihin yksinkertaisempiin juttuihin pidetään kuitenkin riittävänä, että henkilö voi halutessaan saada apua neuvonnan muodossa oikeusaputoimistosta. Mikäli henkilölle päätetään myöntää oikeusapua, riippuu oikeusavun saajan omasta varallisuustilanteesta, maksaako valtio oikeusavun kokonaan vai vaihtoehtoisesti osittain. Korvaamisen osalta on huomionarvoista, että avustajan toimenpiteet voidaan valtion taholta korvata enintään 80 tunnin ajalta, jollei tuomioistuin pidä tarpeellisena ylittää rajaa. Kyseisen rajan ylittämisessä on oltava kyse kuitenkin poikkeustapauksesta. Jos oikeusapua saanut henkilö häviää käsiteltävän asian, ei valtio ole velvollinen maksamaan vastapuolen oikeudenkäyntikuluja.

Osituksen osalta on olennaista, että oikeusavun myöntäminen on mahdollista myös muissa kuin tuomioistuimen ratkaistaviksi menevissä asioissa. Esimerkiksi ositussopimuksen laatimiseen on mahdollista saada tarvittaessa oikeusapua. Ositus perustuu suurelta osin ositustahojen väliselle sopimusvapaudelle ja ositustahojen on mahdollista toimittaa ositus keskinäiseen sopimiseensa perustuvana sopimusosituksena. Toisaalta, vaikka sopimusosituksen edellytykset eivät täysin täyttyisikään ja tuomioistuimelta vaadittaisiin pesänjakajan määräämistä ositusta toimitusosituksena toimittamaan, olisi lähtökohtana edelleen ositustahojen väliseen sovintoon pyrkiminen.

Jos henkilö tarvitsee oikeudellisessa ongelmassaan pelkästään lakimiehen neuvoja, voi hän tarvittaessa saada apua julkiselta oikeusavustajalta. Kun kyse ei ole oikeudenkäyntiasiasta, on oikeusapua mahdollista saada ilman maksettavaksi tulevia korvauksia tai toisaalta omavastuuosuutta vastaan enintään 80 tunnilta yhtä asiaa kohden. Oikeusapua voidaan myöntää pääasiallisesti yksityishenkilölle. Oikeusapua myönnettäessä huomioidaan hakijan käyttövara ja varallisuus, jolloin tarkasteltaviksi tulevat myös hakijan tulot, menot ja elatusapuvelvollisuus. Oikeusavun saajan tulee maksaa tietty prosentuaalinen perusomavastuu oikeusavustajan palkkiosta ja omavastuu määräytyy hakijan saamien kuukausikohtaisten käyttövarojen perusteella. Oikeusavun myöntäminen ei ole mahdollista, jos käyttövarat ylittävät tietyn erikseen määritellyn määrän.

Oikeusapu osituksen osalta merkittävissä asioissa

Kuten edellä jo kävi ilmi, on oikeusapua mahdollista saada ositussopimuksen laatimisessa. Osituksen osalta on huomionarvoista, että oikeusapua voi saada myös monissa muissa oikeudellisissa asioissa, kuten avioerossa, osituksessa yleisesti ottaen, avioehtoasioissa, elatusapuun liittyvissä asioissa ja jäämistöosituksen toimittamisen kannalta olennaisessa perunkirjoituksessa. Artikkelin aikana jo mainitussa sopimusosituksessa laadittava asiakirja on tehtävä tiettyjen muotomääräysten mukaisesti niin, että se päivätään ja allekirjoitetaan kaikkien ositustahojen toimesta. Sopimusosituksessa kahden esteettömän todistajan on lisäksi todistettava kyseinen osituskirja oikeaksi. Toimitusosituksessa riittää, että pesänjakaja allekirjoittaa osituskirjan yksin, eikä todistajia muutoinkaan tarvita.

Osituksen valmisteluun, suunnitteluun ja toimittamiseen voi sisältyä useita haastavia kysymyksiä ja vaiheita, joiden osalta ositustahojen on suositeltavaa olla yhteydessä asianajajaan, valtion oikeusaputoimistoon tai asiantuntevaan lakimieheen. Osituksen yhteydessä voi näin ollen hyvinkin ajankohtaistua myös sen selvittäminen, onko tilanteessa mahdollista saada valtion varoin kustannettua oikeusapua tai korvausta oikeudenkäyntikuluista oikeusturvavakuutuksen nojalla. Henkilö ei saa oikeusapua, jos hänellä on oikeusturvavakuutus, joka kattaa asian käsittelyn. Oikeusapu voidaan myöntää kattamaan oikeusturvavakuutuksen omavastuuosuus, jos hakijan tulot ja varallisuus ilmentävät oikeutta korvauksettomaan oikeusapuun.

Tuleeko oikeusapua hakea erikseen?

Oikeusapua tulee hakea valtion oikeusaputoimistolta, jolloin hakeminen ei ole sidottu tietyn paikkakunnan oikeusaputoimistoon. Hakemisen voi tehdä joko suullisesti tai kirjallisesti ja hakemuksen saa tarvittaessa oikeusaputoimistosta, tuomioistuimista, asianajotoimistoista tai lakiasiaintoimistoista. Vaihtoehtoisesti oikeusavun hakeminen voidaan tehdä Internetin välityksellä. Jos asiakas tarvitsee oikeusapua, voi hän olla yhteydessä myös itse valitsemaansa avustajaan, joka tekee oikeusapua koskevan hakemuksen hänen puolestaan.

Oikeusapua koskevassa hakemuksessa hakijan tulee esittää selvitys sekä taloudellisista olosuhteistaan että siitä asiasta, johon oikeusapua kyseisellä hetkellä tarvitaan. Taloudellisia olosuhteita selvitettäessä hakijan tuloja, menoja, varoja ja velkoja voidaan havainnollistaa erilaisilla kuiteilla tai tositteilla. Hakemuksen kannalta olennaisimmat tiedot ilmenevät tavallisesti pääosin pankin tiliotteesta, palkkakuiteista, verotodistuksista tai tilanteesta riippuen esimerkiksi toimeentulotukipäätöksestä. Oikeellisuus on sähköisesti ilmoitettujen tietojen osalta mahdollista tarkistaa. Oikeusaputoimisto saa tarkistaa hakijan taloudellisia olosuhteita koskevat ja oikeusaputoimistolle toimitetut tiedot myös viranomaisilta ja vakuutusyhtiöiltä, minkä lisäksi pankille on nimenomaisesti osoitettu velvollisuus tietojen antamiseen silloin, kun tietojen luotettavuuden epäilemiselle on aihetta. Tällöin myös hakijalle on ilmoitettava toimesta etukäteen.

Mikäli hakijan oikeusapuhakemus hylätään, on hänen mahdollista saada oikeusaputoimistolta valitusohjeet ja valittaa hylätystä hakemuksesta tuomioistuimelle osoitettavalla ratkaisupyynnöllä. Oikeusaputoimisto voi oikaista toimistolle toimitetun ratkaisupyynnön myös itse, mutta asia siirretään kuitenkin tuomioistuimen tutkittavaksi, jos oikaisun tekemistä ei pidetä mahdollisena.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Oikeusavun hakeminen voi ajankohtaistua useissa erilaisissa ja osituksen toimittamisen kannalta merkityksellisissä tilanteissa.

- Oikeusapua hakevan henkilön tulee esittää riittävän kattava selvitys sekä taloudellisista olosuhteistaan että asiasta, jonka toimittamisen yhteydessä oikeusapua tarvitaan.

Varoitukset

- Oikeusavun saaminen voi osoittautua mahdottomaksi, jos henkilöllä on asian käsittelyn kattava oikeusturvavakuutus.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]