Minilex - Lakipuhelin

Ositusjako

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ositusjako tarkoittaa omaisuuden jakoa. Aviopuolisoiden omaisuus jaetaan avioliiton purkautuessa joko toisen puolison kuoleman tai puolisoiden eron astuessa voimaan. Silloin, kun avioliitto purkautuu toisen puolison kuoleman johdosta ja kuolleelta puolisolta on jäänyt rintaperillisiä, voivat leski tai perilliset vaatia toimitettavaksi omaisuuden jakoa. Omaisuuden jako tarkoittaa ositusta tässä merkityksessä.

Avioliiton purkautuminen toisen puolison kuoleman johdosta

Aviopuolisoiden omaisuus jaetaan osituksessa pääsäännön mukaan tasan. Tilanteessa puoliso saa puolet omaisuudesta ja rintaperilliset saavat puolet siitä omaisuudesta, joka kuuluu perittävän jäämistöön. Rintaperilliset jakavat siis perittävän osuuden omaisuudesta yhtä suurin osin. Omaisuus jaetaan tällä tavoin tasan vain silloin, kun leskellä on vähemmän omaisuutta kuin kuolleella puolisolla. Jos leskellä on enemmän omaisuutta kuin kuolleella puolisolla, on leskellä oikeus pitää koko omaisuus itsellään. Näin ollen kuolleen puolison ollessa leskeä varakkaampi, maksetaan leskelle tasinkoa kuolleen puolison jäämistöstä. 

Jos kuolleelle puolisolle ei ole jäänyt rintaperillisiä, perii leski koko kuolleen puolison omaisuuden. Poikkeuksena edellä mainittuun on kuolleen puolison tekemä testamentti. Mikäli siis kuollut puoliso on testamentannut omaisuutta jollekin toiselle henkilölle, testamentinsaaja saa sen omaisuuden, mikä on ilmoitettu testamentissa.

Avioliiton purkautuminen eroon

Kun avioeroa koskeva asia on tullut vireille käräjäoikeuteen, voi kumpikin puoliso vaatia omaisuuden ositusta toimitettavaksi. Puolisoiden ei tarvitse jäädä odottamaan kuuden kuukauden harkinta-ajan umpeutumista tai lopullisen avioeron tuomiota. Ositus voidaan siis toimittaa heti, kun asia on tullut vireille käräjäoikeuteen. Tällöin omaisuus jaetaan pääsäännön mukaan tasan puolisoiden kesken.

Avioehtosopimus ja omaisuuden osituksen sovittelu

Omaisuus jaetaan tasan vain pääsäännön mukaan. Tästä voidaan poiketa. Poikkeuksena on puolisoiden avioehtosopimus tai, jos omaisuuden ositusta sovitellaan kohtuusnäkökohtien perusteella. Avioehtosopimus vaikuttaa sekä omaisuuden jakoon, kun tehdään toisen puolison kuollessa perinnönjako, että omaisuuden jakoon avioeron tapahtuessa.

Avioehtosopimuksella voidaan määrätä muun muassa siten, että kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että omaisuutta ei jaeta tasan avioliiton purkauduttua, vaan kumpikin puoliso pitää oman omaisuutensa itsellään. Avioehtosopimuksella voidaan myös määrätä, että puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toiselle puolisolle kuuluvan omaisuuteen. Kaikki muu omaisuus jaetaan tällöin tasan, paitsi se, joka on jätetty avioehtosopimuksella ulkopuolelle.

Avioehtosopimus ei ole ehdottomasti sitova kuitenkaan. Siitä voidaan poiketa tai se voidaan jättää kokonaan osituksessa huomiotta, kun omaisuuden ositusta sovitellaan.  

Omaisuuden osituksen sovittelu

Kohtuullisuusharkinnan mukaan voidaan omaisuuden ositusta sovitella. Omaisuuden ositusta voidaan sovitella, jos se johtaa lopputulokseen, joka on kohtuuton tai toinen puoliso saa perusteettomasti taloudellista etua. Erityisesti osituksen sovitteluun vaikuttaa muun muassa avioliiton ajallinen kesto ja puolisoiden toiminta yhteisen talouden hyväksi.

Osituksen toimittaminen

Omaisuuden ositus voidaan toimittaa joko sopimusosituksena tai toimitusosituksena. Sopimusositus tarkoittaa sitä, että osapuolet toimittavat osituksen keskenään sopimuksensa mukaisesti. Toimitusositus tarkoittaa sitä, että tuomioistuin määrää pesänjakajan, yleensä asianajajan, joka toimittaa osituksen.

Kun ositus toimitetaan sopimusosituksena, osituksesta on laadittava asiakirja. Asiakirja on allekirjoitettava ja kahden esteettömän todistajan on todistettava se oikeaksi. Pesänjakajan toimittamassa osituksessa on myös laadittava asiakirja. Sen allekirjoittaa pesänjakaja. Kannattaa kääntyä esimerkiksi lakimiestemme puoleen silloin, kun pohditaan ja selvitetään puolisoiden omaisuussuhteita.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Kun leski on varakkaampi aviopuoliso, saa leski pitää omaisuuden itsellään ilman tasingon luovuttamista perinnön jättäjän perillisille.

Varoitukset

- Osituksessa tulee tarkasti selvittää, miten hankintahinnat päivittyvät. Kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen ja tiedustella enemmän hankintahintoihin liittyvistä ongelmista. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]