Minilex - Lakipuhelin

Avioero, ositus ja riitatilanne

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioerotilanteessa puolisoille tulee helposti erimielisyyksiä omaisuuden jakamisesta. Tässä artikkelissa käsitellään asioita, jotka puolisoiden kannattaa ottaa huomioon ositukseen liittyvissä riitatilanteissa.

Ensinnäkin ositus kannattaa riitaisuuksista huolimatta tehdä mahdollisimman pian avioeron vireilletulon tai avioliiton purkautumisen jälkeen. Syynä tähän on se, että omaisuus, kuten esimerkiksi asunto, arvostetaan lähtökohtaisesti ositushetken arvon mukaan (ks. esim. KKO:1994:6). Jos puolisot tekevät osituksen keskinäisellä sopimuksella, he voivat toki arvostaa omaisuuden haluamallaan tavalla. Säännöllä on kuitenkin merkitystä, jos osituksesta tulee myöhemmin riitainen ja arvostamisratkaisun tekee pesänjakaja. Tällöin omaisuuden arvon heilahtelulla saattaa olla suurikin vaikutus osituksen lopputulokseen.

Riitaisessa tilanteessa saattaa myös olla houkuttelevaa jättää ositus vain suullisen sopimuksen varaan, jotta entisen puolison kanssa tarvitsisi olla mahdollisimman vähän tekemisissä. Tämä ei ole kuitenkaan missään nimessä suositeltavaa, sillä suullisen sopimuksen olemassaoloa on vaikeaa näyttää myöhemmin toteen. Jos suullista sopimusta ei pysty osoittamaan todeksi, puolison on mahdollista vaatia ositusta vielä hyvinkin pitkän ajan kuluttua. Esimerkiksi ratkaisussa KKO:2001:56 toinen puolisoista haki pesänjakajan määräämistä osituksen toimittamista varten yli kahdenkymmenen vuoden kuluttua erosta.

Vaikka ositus olisi riitainen, ositus kannattaa tästä huolimatta pyrkiä tekemään sopimusosituksena. Sopimusositus tarkoittaa, että puolisot tekevät osituksen haluamallaan tavalla. Myös sopimusosituksessa on mahdollista ja etenkin riitaisessa tilanteessa suositeltavaa käyttää apuna lakimiehiä. Sopimusosituksen puolesta puhuu ensinnäkin se, että pesänjakajan toimittamassa osituksessa maksettavaksi tulee pesänjakajan palkkio. Lisäksi pesänjakajan toimittamassa osituksessa pesänjakajalla on laaja toimivalta tehdä ositukseen liittyviä ratkaisuja, ja pahimmassa tapauksessa puolisot joutuvat vielä nostamaan moitekanteita näistä ratkaisuista. Toisaalta taas jos sovintoon ei päästä millään muulla keinolla, pesänjakajan määräämisen hakeminen saattaa olla ainoa järkevä ratkaisu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]