Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityishenkilön takaus eli henkilötakaus on luonnollisen henkilön antama takaussitoumus. Henkilö ottaa siis takaussitoumuksella toisen henkilön velvoitteen vastattavakseen.

Yksityishenkilö nauttii takaajana erityistä suojaa, minkä vuoksi hänelle laissa osoitettuja oikeuksia ei voida vähentää takaussopimuksella. Yksityishenkilölle kuluu ensinnäkin oikeus saada ennen takausta tietoa siitä, että mitä velkoja kuuluu takauksen piiriin ja mitä liitännäiskustannuksia niissä on. Lisäksi yksityistakaajalle on selvitettävä ne edellytykset, joiden perusteella suoritusta voidaan vaatia häneltä, sekä muut takaajan asemaan olennaisesti vaikuttavat seikat. Jos asiasta annetaan kirjallinen selvitys, se pitää antaa viimeistään päivä ennen kuin takaaja antaa takaussitoumuksen. Jos selvitystä ei anneta takaajalle, voidaan takaajan vastuuta sovitella eli toisin sanoen vähentää. Yksityishenkilö saa myös takaajana erityistä suojaa muun muassa velallisen saneerausmenettelyssä, jos takausta ei ole annettu osana liiketoimintaa.

Lähtökohtana on, että yksityishenkilö voi olla minkä tahansa velan takaajana. Yksityishenkilön takausta ei kuitenkaan pidetä vakuutena asuntolainoissa. Yksityishenkilön takausta asuntolainassa pidetään täten aina täytetakauksena, jossa takaaja vastaa vain siitä osasta velkaa, jota lainan vakuus ei kata. Asuntolainoissa yksityishenkilö ei ole tämän vuoksi ensisijainen velallisen velan maksaja, vaan takaaja joutuu maksamaan vasta, jos velan vakuus ei riitä velan kattamiseksi.

Yksityishenkilön takauksessa maksuvelvollisuus syntyy, kun velka on erääntynyt ja sitä ei saada perityksi velalliselta. Takaus on voitu kuitenkin sopia myös omavelkaiseksi, jolloin takaaja vastaa velasta heti sen eräännyttyä.

Takaukseen liittyy tietenkin aina riskejä, koska yksityishenkilö on vastuussa koko omaisuudellaan takauksen maksamisesta. Velkoja voi siis käyttää perintä- ja ulosottotoimia takaajaan. Tämän vuoksi takaajaksi ei kannata ryhtyä ilman harkintaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]