Minilex - Lakipuhelin

Kaupallinen takaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaupallinen takaus 

Kaupallinen takaus on yleisnimitys takaukselle, jonka taustalla on kaupallinen sopimus. Takaus voidaan antaa siis tavallisesta poikkeavasti myös kaupallisesti. Tavallinen takaumus on sitoumus, jossa takaaja (sitoumuksen antaja) lupautuu velkojalle vastuuseen kolmannen henkilön (velallisen) velasta. Takaaja on tällöin vastuussa koko omaisuudellaan toisen velasta niin kuin omasta velastaan. Velkoja voi periä velan takaajalta, jos sitä ei saada perittyä velalliselta. Tavallisessa takauksessa takaaja sitoutuu vastuuseen toisen velasta ilman mitään korvausta.

Miten kaupallinen takaus eroaa tavallisesta takauksesta?

Kaupallisessa takauksessa takaaja ottaa velallisen velvoitteen vastattavakseen, mutta takaaja vaatii jonkinlaisen korvauksen tai vakuuden velalliselta. Kaupallisen takauksen antaminen on siis takauksen antajalle liiketoimintaa tai siihen rinnastettavissa olevaa toimintaa. Esimerkiksi pankkitakausta käytetään usein vakuutena erilaisissa sopimussuhteissa osapuolten sopimusvelvoitteiden täyttämisessä. Pankkitakaus voidaan antaa kauppahinnan maksun, takuuajan tai muun sopimusvelvoitteen täyttämisen vakuudeksi. Tällaisissa kaupallisissa vakuuksissa pankki toimii vakuuden antajana yksityishenkilön sijasta.

Kaupallisen takauksen antajan asema

Takaajan asema on samanlainen, vaikka takaus olikin annettu kaupallisesti. Takaaja edelleen vastaa velallisen velvoitteesta koko omaisuudellaan, jos velkaa ei saada perittyä velalliselta. Kaupallinen takaus on kuitenkin siinä suhteessa ankarampi takaajalle, että kaupallisen takauksen antajan takausvastuuta ei voida järjestellä, jos velallinen joutuu esimerkiksi yrityksen saneerausmenettelyyn. Kaupallista takaaja kohtaan ei tarvitse myöskään noudattaa saneerausmenettelyn perintäkieltoa, vaan velan voi periä heti yrityksen saneerauksessa kaupalliselta takaajalta, koska saneeraus eräännyttää velan.

Kaupallisen takaajan asemaa ei siis suojata velallisen joutuessa maksuongelmiin. Kaupallisen takauksen antajan vastuuta ei täten myöskään muuten voida lähtökohtaisesti sovitella, koska kaupallisen takauksen antajan katsotaan ymmärtävän takauksen antamiseen liittyvät riskit.

Yleisimmät kaupalliset takaukset

Urakkatakaukset = takaa urakoitsijan ja rakennuttajan välisen sopimuksenmukaisen työn tai hankinnan täyttämisen 

Kauppahintatakaukset = takaus kaupanteon yhteydessä, kun haluaa vakuuttaa myyjän yrityksen kyvystä maksaa kauppahinta

Ennakkomaksutakaukset = kun haluaa turvaa sille, että ennakkomaksu tai sen osa palautetaan, mikäli työ tai toimitus ei tapahdukaan sopimuksen mukaisesti 

Tarjoustakaukset = vakuudeksi siitä, että tarjouksen tekijä pysyy tarjouksessaan, solmii urakkasopimuksen sekä järjestää urakkatakauksen tarjouksen ehtojen mukaisesti 

Toimitustakaukset = vakuudeksi siitä mahdollisesta vahingosta, jos toimittaja ei vie projektia loppuun asti tai muutoin täytyä sopimuksen mukaisia velvoitteitaan 

 

Lakimiehemme auttavat mielellään teitä vakuuksien neuvottelussa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Mikäli asiakas edellyttää vahvistusta maksukyvystäsi, voit hankkia kaupallisen takauksen esimerkiksi pankista

- Tällöin pankki takaa puolestasi sopimuksen perusteella syntyneen maksuvelvollisuutesi 

Varoitukset

- Kaupallisen takaajan asema on ankarampi kuin tavallisen takaajan asema

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]